PaaPinden.dk

Hvorfor strikke? Ja hvorfor egentlig ikke?
  • English
  • Dansk

Ret og vrangmønstre

I det følgende beskrives simple strikkemønstre, som dannes alene ved brug af ret og vrangmasker. Hvert mønster følges så vidt muligt op visuelt ved hjælp af en mønsterrapport. Hvad en mønsterrapport er, kan læses i artiklen om at læse en strikkeopskrift.

Glatstrik

Strikkeprøver af glatstrik

Ved glatstrik strikkes ret på retsiden og vrang på vrangsiden. Således bliver overfladen glat. En af de mest irriterende ting ved glatstrik, må nok være dets evne til at rulle i kanterne. På grund af maskernes natur ruller den nederste kant op ad, så vrangsiden kommer frem. Det er ikke til at stoppe medmindre man for eksempel strikker en kant af retriller før man begynder på glatstrik.

Perlestrik

Klar til at strikke vrang

Perlestrik består af skiftevis ret og vrangmasker. På begge sider af arbejdet strikkes ret over vrangmaskerne og vrang over retmaskerne. På grund af maskernes natur vil vrangmaskerne træde frem som små perler i arbejdet - deraf navnet perlestrik.

Da der i perlestrik er lige mange retmasker og vrangmasker på begge sider af arbejdet, er arbejdet fladt. På strikkeprøven her har jeg strikket en lænkekant.

Retstrik

Retstrik strukket

Retstrik strikkes ved, at der strikkes ret både frem og tilbage på pinden. Det vil sige ret på såvel retsiden som vrangsiden. Dette gør at begge sider er ens, med mindre du da skifter farve, men mere om det længere nede i artiklen.

Glatstrik, glat vrang og retstrik

Glatstrik, glat vrang og retstrik

Ved glatstrik strikkes ret på retsiden og vrang på vrangsiden. Således bliver overfladen glat.

Ved glat vrang (også kaldet omvendt glat) strikkes vrang på retsiden og ret på vrangsiden, altså det omvendte af glatstrik.

Ved retstrik strikkes ret på retsiden og ret på vrangsiden. Retstrik giver et forholdsvist tykt arbejde i forhold til glatstrik. Læs eventuelt Hvorfor ligner mine retmasker vrangmasker?

Dobbeltrib

Dobbeltrib

Dobbeltrib er alletiders afslutning på ærmer og kraver, da denne automatisk trækker sig sammen og giver et elastisk resultat, der lukker tæt om hals/håndled. Det kan være en god ide at strikke med en pind et halvt nummer mindre end resten af mønsteret, for at give et tættere resultat.

Herunder kan du se dobbeltrib, som er rækker af skiftevis 2 ret, 2 vrang. Vrangmaskerne forsvinder næsten i baggrunden.

På vrangsiden af arbejdet strikkes ligesom på retsiden: Ret over retmasker og vrang over vrangmasker.

Enkeltrib

Enkeltrib strukket

Ribstrik består af ret og vrangmasker i lige kolonner side om side. På grund af maskernes natur træder vrangmaskerne i baggrunden, mens retmaskerne træder i forgrunden (modsat retstrik). Dette gør også at arbejde trækker sig sammen, så du kun lægger mærke til retmaskerne. Rib er ens på begge sider af arbejdet.

Enkeltrib strikkes ved at gentage følgende remse over hele arbejdet: 1 ret, 1 vrang.

Når arbejdet vendes strikkes ret over retmasker og vrang over vrangmasker. 

Damask

Damaskmønstre er en betegnelse der dækker over et utal af strikkemønstre, der formes alene af skift mellem ret og vrangmasker. Mange damaskmønstre har den fordel, at de er ens på ret og vrangsiden. Perlestrik er et af eksemplerne på denne kategori, men der findes et utal og det er kun fantasien der sætter grænser.

Abonnér på Ret og vrangmønstre