PaaPinden.dk

Hvorfor strikke? Ja hvorfor egentlig ikke?
  • English
  • Dansk

At vinde garn

Hvis du køber dit garn i fed, så skal garnet, inden der kan strikkes, vindes til et garnnøgle.

Til at lette vindearbejdet kan du benytte dig af en eller flere af følgende remedier:

  • En garnvinde til at spænde garnet op på når du vinder. Denne vil lette vindingen, da garnet hermed lettere trækkes af feddet.
  • En vindepind eller et krydsnøgleapparat til at vinde garnnøglet på.

Anvendes en vindepind vindes garnet omkring pinden der holdes i hånden, hvorimod et krydsnøgleapparat er mere automatiseret. Her fastgøres garnet på apparatet, hvorefter nøglet vindes ved at svinge på et håndtag. Krydsnøgleapparatet er ikke meget bevendt uden en garnvinde til at holde garnet.

At vinde et garnnøgle kan også gøres helt uden udstyr, hvis blot man benytter sin fantasi. Måske du kan huske at have set din bedstefar sidde med feddet i hænderne, mens bedstemor vandt et nøgle. En stoleryg samt meget andet kan også benyttes, hvis ikke en bedstefar haves inden for rækkevidde. Som vindepind kan du benytte alt lige fra en tommelfinger til et stykke foldet pap eller skaftet af en skruetrækker.

Vindepind (også kaldet nøstepind)

Vindepind

En vindepind, også kaldet nøstepind, anvendes til at vinde garnnøgler op på. Ved at vinde op på vindepinden kan du få et garnnøgle, hvorfra der kan tages garn fra begge ender af nøglet.

I gammel tid lå der en lille kugle inde i håndtaget af vindepinden bag udskæringen, så man kunne høre, om der blev vundet garn eller holdt pause i de mørke vinteraftener i stuen. Således kunne man holde øje med mutter på afstand.

Her kan I se min vindepind - et arvestykke fra min bedstemor.

Garnvinde

Garnvinde

Min garnvinde - forskudsarv fra min mor.

De fås i mange størrelser og materialer. Da min mor i sin tid nævnte noget om en garnvinde, jeg kunne arve, tænkte jeg - sådan en kan jeg da snildt lige få plads til.

Så kom hun med den - og den var en hel del større end jeg lige huskede. Ikke lige en man lægger ind i skabet - eller jo måske kosteskabet. Så nu har den en fast plads på sybordet i stedet.

Men lige så stor den er - lige så anvendt er den

Abonnér på At vinde garn