Gå til hovedindhold

Usynlig tommelfinger

Engelsk
Invisible thumb, peasant thumb, set-in thumb, simple thumb, stocking thumb or afterthought thumb

På en vante med usynlig tommelfinger stikker tommelfingeren vinkelret ud fra håndfladen, og kan dermed ikke ses fra håndryggen.

Da tommelfingeren fra naturens side ikke er placeret her på hånden, kan resultatet blive at tommelen kommer til at trække vanten skæv. Se eksempel her. Et andet problem med denne type vante er, at den kan være stram over hånden, da der ikke er ekstra plads ved tommelfingeren. Ikke desto mindre er der masser af vantebærere ude i den vide verden, der foretrækker denne tommelfingertype.

Personligt er jeg selv størst tilhænger af vantetypen med kile, men kan udmærket se de mønstermæssige fordele ved en usynlig tommelfinger. Et næsten lige så usynligt resultat kan dog opnås, hvis den usynlige tommelfinger kombineres med en kile som beskrevet i næste afsnit, derfor må det klart være min anbefaling at vælge kombinationsmodellen.

Thumbnail

En usynlig tommelfinger kan strikkes på flere måder.  En metode er at strikke et stykke restgarn ind, hvor tommelfingeren skal sidde. En anden metode er at strikke hele vanten og herefter klippe garnet, hvor tommelfingeren skal sidde.  En tredje metode er at sætte tommelfingermaskerne på restgarn, og herefter slå masker op over tommelfingeren på næste omgang. Fordelen ved sidste metode er, at vanten kan prøves på undervejs.

Ligegyldigt hvilken metode du anvender til at strikke en usynlig tommelfinger, så er fremgangsmåden ens frem til, hvor hullet til tommelfingeren skal være.

Hullet til tommelfingeren placeres, hvor tommelfingeren går ud fra håndfladen. Se foto.

Thumbnail

Benyttes metoden med restgarn strikkes tommelfingermaskerne over på en stump restgarn, hvorefter maskerne flyttes tilbage på venstre pind. Herefter strikkes over maskerne i restgarn, nu efter vantens mønster.

Thumbnail

Ulempen ved denne metode er, at pasformen ikke kan prøves af undervejs.

Når hånden er afsluttet, samles maskerne til tommelfingeren op og restgarnet fjernes.

Thumbnail
Thumbnail

Det kan eventuelt være en god ide at tage en maske op i kanten mellem pindene.

Thumbnail

Herefter kan tommelfingeren strikkes.

Ønsker du at kunne prøve vanten på undervejs, kan tommelfingermaskerne sættes på en stump restgarn eller en sikkerhedsnål, hvorefter der slås nye masker op over tommelfingermaskerne. Opslagene laves med løkkeopslag.

En usynlig tommelfinger har på engelsk mange navne. Her nogle af de betegnelser, jeg er faldet over:

  • Peasant thumb (bonde tommelfinger)
  • Invisible thumb (usynlig tommelfinger)
  • Set-in thumb (indsat tommelfinger)
  • Simple thumb (simpel tommelfinger)
  • Stocking thumb (skæfte tommelfinger)
  • Afterthought thumb (tommel ved eftertanke)

Jeg vil tro at betegnelsen på sidstnævnte er kommet af begrebet afterthought pocket. En afterthought pocket er en lomme, som kan strikkes i en trøje efter at trøjen er færdig – som i ”jeg kunne da ved nærmere eftertanke godt bruge en lomme". Her brydes garnet, hvor lommen ønskes, og maskerne samles op. På en vante brydes så garnet, hvor tommelen skal være. Dog har jeg også flere steder set metoden med restgarn beskrevet som afterthought thumb.)

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.