Gå til hovedindhold

Strømper fra tåen op med kilehæl

Engelsk
Toe up socks with gusset heel

Hæltypen på denne strømpe er navngivet efter den del af hælen der strikkes først. Ved denne hæl strikkes kileudtagningerne først – heraf navnet kilehæl.

Thumbnail

Strik en tå og strik frem til, hvor kilen skal begyndes.

Hvor skal kilen begyndes?

Den nemme måde: Strikker du til dig selv kan du prøve strømpen på undervejs. Kilen skal så begyndes det sted din ankel begynder, eventuelt lidt før, hvis vristen er høj. Husk at trække i strømpen når du måler, da den helst skal sidde tæt på foden.

Har du en standardstørrelse kvindefod vil det være omtrent 5-8 cm før hælen. Jo højere vrist, desto længere skal kilen være. Det betyder også, at du ved en høj vrist eventuelt skal stoppe lidt før knækket.

Thumbnail

Strikker du ikke til dig selv, kan du selvfølgelig ikke prøve strømpen på undervejs. Derfor er det nødvendigt med standardmål.

Først et par ord om konstruktionen af strømpen : Antallet af hælrækker på strømper strikket fra tåen op er det samme som på strømper strikket oppefra ned. Da hver strikket hælrække vil lukke en kileudtagning, skal antallet af udtagninger i kilen derfor svare til antallet af hælrækker. Kilen tages ud med to masker på hver anden omgang, og dermed vil antallet af rækker strikket i kilen svare til antallet af hælrækker.

Standardmål: Du kan i standardguiden se, hvor mange hælrækker der skal strikkes til din strømpestørrelse og vristtype. Mål på din strømpe, hvor mange cm det givne antal rækker fylder. Det målte antal cm svarer til det antal cm du skal begynde kilen inden fuld længde.

NB! Husk at trække 15 % fra fodlængden, hvis du vil have en tætsiddende strømpe.

Eksempel: Strikker du en størrelse 38 på pind 2 ½ mm vil du ifølge standardguiden have 60 masker på omgangen. Du vil få brug for 24 hælrækker til en almindelig vrist og skal dermed måle 24 rækker på din strømpe. Med en rækkefasthed på 40 rækker pr. 10 cm vil målet af de 24 rækker give 6 cm (10/40 x 24 = 6). Dermed skal kilen begyndes ved 6 cm før fuld længde. Fodlængden er 24,2 cm (hvis du strikker til dig selv, så mål foden). For at få en tætsiddende strømpe, trækkes 15 % fra fodlængden inden du trækker kilelængden fra. Dvs.:

 • (Fodlængde – 15 % ) – målt kilelængde
 • (24,2 – 3,6) – 6 = 14,6 cm

Kilen begyndes dermed efter 14,6 cm.

Kilen

Placer en markør i hver side af strømpen som skiller fodsålens masker fra maskerne på oversiden af foden. Der skal være lige mange masker på hver del . Se eventuelt standardguiden for maskeantal.

NB! Personligt strikker jeg uden markører, da den magiske løkke gør at fodsålens masker er på den ene pind og oversidens på den anden pind.

Kilen strikkes ved at tage ud i hver side af strømpen på hver anden omgang. Der tages ud ved siden af markøren på fodsålens side.

 • Omgang 1: Strik ret over fodryggens masker, flyt markør, tag 1 ud, strik ret over fodsålens masker, tag 1 ud, flyt markør
 • Omgang 2: Strik ret på hele omgangen

Gentag de to omgange til du har det ønskede antal kileudtagninger. For standardmål se standardguiden. Vær opmærksom på at tabellen angiver det samlede antal kileudtagninger – dvs. begge kilers udtagninger.

Thumbnail

Strikker du efter øjemål, kan du blot stoppe når du har nået fuld fodlængde – 15 %.

Eksempel fortsat: Ved almindelig vrist skal du ende med 60 masker + 24 masker, hvilket vil sige 12 udtagningsrunder, da der er 2 udtagninger på hver udtagningsrunde.

Hælespids med venderækker

Hælespidsen strikkes frem og tilbage med venderækker for at give hælen form. Det er ofte her nybegynderen giver op, da det kan være forvirrende, at der er masker tilbage på pinden når der vendes. Mit bedste råd er: Ingen panik – følg blot vejledningen pind for pind. Se eventuelt artiklen af venderækker med fold om og vend metoden.

Hælespidsen strikkes over fodsålens masker alene. Før eventuelt kileudtagningerne over til fodryggens masker. Fodsålens masker bliver til hælmasker efter hælespidsen.

 • Pind 1: Strik ret frem til 3. sidste maske på fodsålen, fold garnet om næste maske og vend
 • Pind 2: Strik vrang frem til 3. sidste maske på fodsålen, fold garnet om næste maske og vend
 • Pind 3: Strik ret frem til sidste maske uden omslag, fold garnet om næste maske og vend
 • Pind 4: Strik vrang frem til sidste maske uden omslag, fold garnet om næste maske og vend

Gentag pind 3-4 til der er omtrent 1/5 af det fulde antal masker tilbage mellem omslagene. Slut af med en vrangpind.

Thumbnail
Thumbnail

Hælekappen vendes

Der strikkes nu frem og tilbage over hælmaskerne (dem som før hed fodsålens masker), mens der for hver pind strikkes en hælmaske sammen med en af kilens udtagninger. På første to pinde samles omslagene op og strikkes med.

 • Pind 1: Strik ret frem til sidste maske på fodsålen, mens omslagene fra venderækkkerne samles op og strikkes sammen med masken den er foldet om. Sidste maske på fodsålen strikkes drejet ret sammen med første maske i kilen, vend
 • Pind 2: Tag 1 løs af, strik vrang frem til sidste maske, mens omslagene fra venderækkkerne samles op og strikkes sammen med masken den er foldet om. Sidste maske på fodsålen strikkes vrang sammen med første maske i kilen, vend
 • Pind 3: Tag 1 løs af, strik ret frem til sidste maske på fodsålen. Sidste maske strikkes drejet ret sammen med første maske i kilen, vend
 • Pind 4: Tag 1 løs af, strik vrang frem til sidste maske på fodsålen. Sidste maske strikkes vrang sammen med første maske i kilen, vend

Gentag de to pinde til alle kileudtagningerne er strikket med og du igen har det oprindelige antal masker på hele omgangen.

Thumbnail

Samling til rundstrik

For at undgå huller i samlingen mellem hælmaskerne og maskerne på oversiden af foden kan du samle en ekstra maske op i overgangen og strikke denne sammen med næste maske.

Thumbnail

Skaft

Strik dit skaft i ønsket højde. Strik et par cm rib og luk løst af.

Thumbnail

Hæft ender og tag i brug.

God strikkelyst...

Kommentarer

Marianne Bork …

Tak for nogle super enkle og illustrative forklaringer.

Havde uden bøvlet længe og uden held med at lave hæl på sokker strikket fra tåen, var faktisk ved at opgive......men stædighden gjorde jeg lige forsøgte endnu en gang.....

Fandt så hjælpen på din hjemmeside.... :)

Mange tusind tak

tor, 18/12/2014 - 10:47 Permalink
Emma

Tak for en god guide til strømpestrikning.

Jeg har bare et problem, når hæleklappen vendes.

Jeg forstår simpelthen ikke hvordan den sidste maske kan strikkes sammen med første maske i kilen, når man strikker på rundpind med den magiske løkke?

Synes jo ikke man kan strikke en maske fra pinden sammen med en af de masker, der hænger på kablet?

fre, 22/05/2015 - 14:28 Permalink
Sonja

Det en utrolig god side du har,den forklare så godt,at selv jeg,nu,med denne sides hjælp,har strikket mig første strømpe,stort tak for du lægger så godt forklaringer/visninger ud,til hjælp til mig og andre.hilsen sonja (min første strikket strømpe ligger til visning på min hjemmeside,jeg er jo pave stolt) www.muttis-strikkehule.dk

fre, 24/07/2015 - 13:13 Permalink
Lene Rask Rasmussen

Mange tak for den super hjælp, nu kan jeg også strikke strømper fra tåen op :-D jeg er vild med farverne i garnet på dine billeder, hvad er det mon? Venlig hilsen Lene

lør, 12/09/2015 - 00:08 Permalink
Janne

Havde jeg nu holdt regnskab....ville jeg nok runde de 1000 sokker.

Da jeg for ca. 3-4 år siden fandt "Min strikke Guru" IRENE :) begyndte en vidunderlig frihed med rundpind. Judy Beckers magiske opslag og strik fra tåen op, begge sokker på ën gang og timeglashæl. En himmelsk fornemmelse! Slut med klirrende pinde der falder på gulvet, hænger fast i blusen el, når man vælger den forkerte "frie pind" og hiver alle masker af.....Suk!

Men alt er helt forandret efter ca. 42 år. og ca. 900 sokker på 4 pinde.

Min kæreste elsker hjemmestrik - især sokker og i dag ville jeg lige tjekke om der var en anden slags hæl, jeg kunne bruge til hans raksokker som er med dobbelt tråd, og jeg derfor forudser problemer med omslag i timeglashæl. -Kilehæl...? - Ja, da udbryder Geniet, (som også har døbt Irene "Strikke Guru") - du skal da helt sikkert vælge den du IKKE har prøvet at strikke fra "Tåen op" før. Så ønsk mig held og lykke.

Bedste hilsner og tak for gode råd og opskrifter

Janne :)

tor, 21/01/2016 - 08:27 Permalink
Kristina

Tak for en god vejledning :)

Under hælespids skriver du at man skal fortsætte med venderækker til man har ca. 1/5 af alle masker tilbage mellem omslagene - hvad er "alle masker" i denne sammenhæng? Er det alle fodsålens masker, eller alle masker mellem de første to omslag (som ifølge vejledningen jo ikke går helt ud til kanten af fodsålens masker, idet man laver første omslag ved 3. sidste maske?

Et tillægsspørgsmål: du skriver i en kommentar længere oppe, at din foretrukne udtagningsmåde ved kilehæl afhænger af mønstret - hvilken vil du foretrække, når hele sokken er i helt almindelig glatstrik?

Hilsen Kristina

fre, 20/05/2016 - 15:43 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Kristina

Ved ganske almindelig glatstrik foretrækker jeg for tiden at strikke ret og drejet ret i samme maske.

Det er en 1/5 af alle masker på omgangen der menes. Dvs fx 60 / 5 = 12 masker

:)

ons, 25/05/2016 - 08:56 Permalink
Helle

Hej :) Jeg er i fuld gang med sokkerne Fra tåen op med kilehæl. Jeg har lavet Kilen, og mener at have forstået hvordan man strikker Hælespidsen med venderækker, men jeg får ikke færre masker når jeg strikker venderækkerne - og som jeg forstår opskriften skal der blive færre masker - iflg: "Gentag pind 3-4 til der er omtrent 1/5 af det fulde antal masker tilbage mellem omslagene. Slut af med en vrangpind".

Vær sød at skære det ud i pap for mig 

Bedste hilsner
Helle

tir, 21/06/2016 - 14:56 Permalink
gitte

Hej og tak for din fine side :)

Det hele lyder så logisk, men... jeg forstår blot ikke... hvad med starten af sokken... tåen? Jeg savner rigtig meget begyndelsen på opskriften, forklaret helt for dummies, som mig..?

vh Gitte

tir, 31/10/2017 - 11:50 Permalink
Sanne

Tak! Nu er det blevet rigtig sjovt at strikke strømper igen! Fik et nøgle strømpegarn af kollega der ryddede op og fik lyst til at genoptage strømpestrik. i 1980'erne strikkede jeg strømper (bondehæl, fra skaftet og ned) nu har jeg fundet din side og, synes det er fantastisk med de nye teknikker: magisk løkke, 8-talsopslag, hælkile- efter nogle forsøg er det hele lykkedes! Men nu er jeg nået til "Hælkappen Vendes" og det kan jeg ikke greje! Kilemasker skal strikkes sammen med sålen, men hvor skiller de fra hinanden? Jeg har kilemasker og sålmasker på samme pind. Har prøvet men fik en adskillelse mellem fodryg og -sål.Jeg kan ikke se det for mig, skal der være en ny sammenfletning som ved kileudtagningerne? Jeg ved ikke, hvordan jeg skal spørge mere præcist.

Det lyder rodet, mon du kan hjælpe?

God weekend fra Sanne

lør, 10/02/2018 - 16:08 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Sanne

Hej Sanne

Hvis du som eksempel har 60 masker på omgangen ved start, så har du 30 masker på hver pind til hhv sål og fodryg. Hvis du tager fx 12 masker ud til kile i hver side, så bør du når hælkappen skal vendes have:

 • 30 masker på fodryggens pind
 • 12 + 30 + 12 masker på fodsålens pind

Dermed skal du på første pind, hvor hælkappen vendes strikke 12 + 30 (hvor sidste af de 30 masker strikkes sammen med den første af de 12). Herefter vender du og strikker tilbage over de 30 masker. Igen strikkes den sidste af de 30 masker sammen med den første af de 12 (nu i den anden side)

Så fremdeles strikkes frem og tilbage til der ikke er flere kileudtagninger tilbage

Giver det mening?

Mvh Irene

man, 12/02/2018 - 13:46 Permalink
Kirsten Cudrio…

Hej 

Er ved at strikke en strømpe efter standardskemaet. Fra tåen og op. Str 26/27 Fodlængde 16,2 cm

16 kilemasker måler 4cm

(16,2cm - 15%)- 4cm er næsten lig 10 cm før kile. Dertil kommer 4 cm kile. Altså 14 cm.

Så kommer hælspidsen til. Jeg lader 10 masker stå og. Skal altså strikke 14 rækker, der måler 3,5cm. Bliver strømpen så ikke rigeligt lang. Også selv om den foldes lidt op bagpå?

Venlig hilsen Kirsten

lør, 24/11/2018 - 10:18 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Kirsten Cudrio…

Det stemmer fint når jeg strikker til mig og familien. Hvis du gerne vil kan strømpen til at sidde strammere kan du evt. trække 25 % fra i stedet for 15 %.

søn, 02/12/2018 - 22:18 Permalink
Charlotte Kris…

Hej og tusinde tak for en fantastisk beskrivelse. Har strikket i 20 år, men aldrig sokker. Men nu har jeg kastet mig ud i det. Men har et spørgsmål: Jeg forstår udregningen med hvornår man starter kilehæl, men når jeg kigger på dine billeder, så ser det ud til, at hælekappen også er nogle cm. Skal disse trækkes fra? Troede jeg havde helt styr på det, men er så bange for, at de bliver for lange. På forhånd tak for hjælpen☺️

tir, 12/03/2019 - 20:55 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Hej Charlotte

Jeg plejer ikke at trække dem fra, da de lægger sig op langs hælen. Hvis du gerne vil have at de sidder stramt kan du trække en cm eller to mere fra.

Mvh Irene

tir, 03/12/2019 - 22:18 Permalink

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.