Gå til hovedindhold

Lær at genkende maskerne

Strik består af to grundelementer; ret og vrangmasker. Når du lærer at strikke er det en stor fordel, hvis du kan kende forskel på ret og vrangmaskerne. Dette gør dig bedre i stand til at følge et mønster og genkende de masker du har strikket. Det kan måske lyde elementært, men mange falder i fælden i starten og får problemer, hvis de ikke kan genkende maskerne.

Herunder kan du se de to masker - retmasken har form som et V, mens vrangmasken fremstår som et omvendt U.

Vender du strikketøjet om, vil du erfare, at retmasker på bagsiden er vrangmasker - og omvendt.

Thumbnail
Thumbnail

Lær at tælle pinde/rækker

Slår du masker op med det almindelige krydsopslag tæller selve opslaget som en pind, da der ved opslaget dannes en række masker. Ved løkkeopslag tæller opslaget ikke som en pind, da der ikke dannes masker ved selve opslaget. Strikkeopslag og kabelopslag fylder et sted mellem de to førnævnte opslag, så her kan du vælge at tælle opslaget med eller lade være.

Ofte er det slet ikke nødvendigt at tælle pinde, da der som regel måles centimeter i højden fremfor at tælle masker. Når det alligevel er nødvendigt at tælle pinde/rækker, kan en rækketæller være brugbar. Selv foretrækker jeg at anvende en garnrest som det kan ses i artiklen om rækketællere.

Pinde/rækker i glatstrik

Når du tæller pinde/rækker i glatstrik gælder det om at kunne genkende retmaskerne (v-formen) på arbejdet.

Thumbnail

Pinde/rækker i glatvrang

Når du tæller pinde/rækker i glatvrang (vrangsiden af glatstrik) gælder det om at kunne genkende vrangmaskerne (omvendt U-form) på arbejdet. Med til hver omvendte U hører to små smil, der ligger en række længere nede. Disse er med til at danne retmasken på modsatte side.

Thumbnail

Pinde/rækker i retstrik

Når du tæller pinde/rækker i retstrik skal du være opmærksom på, at der for hver retrille er 2 rækker masker. Se eventuelt artiklen Hvorfor ligner mine retmasker vrangmasker!?

Thumbnail

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.