Gå til hovedindhold

To strømper på en gang

Har du mod på at udfordre din sædvanlige teknik udi strømpestrik, så er her alle tiders idé. Prøv at strikke to strømper på en gang. Således kan du også komme udenom det problem mange strømpestrikkere ender med - nemlig at den anden strømpe aldrig bliver strikket.

Thumbnail

Strømperne strikkes med den magiske løkke. Er du ikke bekendt med teknikken, så kig forbi artiklen om den magiske løkke.

NB! Denne vejledning er ikke en decideret opskrift, men en vejledning. Derfor er der ikke beskrevet pind for pind, hvad du skal gøre, men i stedet lagt vægt på teknikkerne. Der er linket til udførlige vejledninger, hvor det er fundet nødvendigt.

Vejledningen følges op af et eksempel skrevet til en størrelse 38 på pind 2 ½ mm med en strikkefasthed på 30 masker pr. 10 cm.

Har du brug for maskeantal til en anden størrelse strømpe, så kig i standardguiden.

Først skal der slås masker op

Jeg vil anbefale at slå masker op med Judy Becker's magiske opslag. Det er suverænt det bedste opslag til formålet, da man her danner første pind, mens opslaget laves. Dette gør, at det første opslag ligger meget mere stabilt på pinden, mens andet opslag laves. Ligeledes ligger opslagene også mere stabilt på pinden, mens første omgang strikkes.

Slå op på en rundpind (minimum 100 cm) til første strømpe, skub opslaget ind på pinden og slå op til anden strømpe på samme pind.

Se hvordan opslaget laves her:

Første gang teknikken prøves af, kan det være en fordel med forskellige farver garn, da risikoen for fejl ved skiftet mellem de to strømper mindskes.

Eksempel: Strikker du en størrelse 38 på pind 2 ½ mm, skal du slå 12 masker op til hver strømpe (24 i alt på hver strømpe). Lad dig ikke narre af billedet, som kun viser 10 masker pr. strømpe - de er strikket i en mindre størrelse til min datter.

Thumbnail

Du har nu opslaget til begge strømper klar.

Vend pinden på hovedet, så du er klar til at strikke første omgang. Strømperne strikkes med den magiske løkke. Er du ikke bekendt med teknikken, så kig forbi artiklen om den magiske løkke.

Thumbnail

Nederste pind trækkes ud, så maskerne sidder på kablet. Strik først maskerne på strømpe 2 og så strømpe 1. Husk at skifte garn mellem strømperne.

Thumbnail

Her kan opslaget ses efter første pind.

Thumbnail

Vend og begynd udtagninger til tåen

Den magiske løkke tages igen i brug. Vend arbejdet på hovedet og før maskerne fra kablet ind på pinden. Pinden hvor de just strikkede masker sidder trækkes ud, så der igen kan strikkes.

Tag ud til tåen som følger:

  • Strik 1 ret,
  • Tag 1 ret ud (= strik ret og drejet ret i samme maske),
  • Strik til der er 2 masker tilbage på strømpen,
  • Tag 1 ret ud (= strik ret og drejet ret i samme maske),
  • Strik 1 ret.

Gentag på strømpe 2.

Thumbnail

Vend arbejdet på hovedet, som før, og gentag på den næste side af de to strømper. Nu først strømpe 2 og så strømpe 1.

Fortsæt udtagninger til tåen til du har det fulde antal masker.

Eksempel: Du kan strikke tåen i den form, du finder bedst. Jeg foretrækker at tage ud på hver omgang til jeg har 20 masker (40 på hver strømpe) og derefter på hver anden omgang til jeg har 30 masker (60 på hver strømpe).

Se her hvordan hælen tager form. Da strømperne på billederne er strikket til min datters mindre fod, har jeg her blot taget ud på hver omgang.

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Der strikkes nu rundt og rundt frem til hælen. Husk hele tiden at skifte garn hver gang, der skiftes strømpe.

Thumbnail

Hvor skal hælen begyndes?

Strik frem til hvor hælen skal begynde. Du kan selv vælge, hvilken hæl du vil strikke, men er det første gang du strikker fra tåen op, vil jeg anbefale timeglashælen.

Hælene strikkes hver for sig. Først på den ene strømpe, så på den anden.

Thumbnail

Eksempel på timeglashæl: Gider du ikke tænke videre over, hvor hælen begyndes og hvorfor, så mål på din strømpe, hvor meget 20 rækker fylder. Træk tallet fra 20,6 cm og begynd hælen der.

  • Hælen begyndes ved 20,6 cm minus målet af 20 rækker

Eksemplet forudsætter, at hælen strikkes over 30 masker og at der tages ind til der er 10 masker til spidsen. (30-10=20)

Andre størrelser: Men hvordan finder man så ellers ud af, hvor man skal begynde hælen? Da timeglashælen vendes til der er 1/6 masker af den fulde omgang tilbage (i eksemplet 60 masker), vil der være 10 masker tilbage på hælspidsen. Det betyder at hælen fylder 20 rækker (½ af 60 minus 10 = 20).

Hvis du måler på din strømpe, hvor meget 20 rækker fylder, kan du beregne, hvor hælen skal begyndes. Har du en rækkefasthed på 40 rækker pr. 10 cm vil målet af de 20 rækker give 5 cm (10/40 x 20 = 5). Det er dog nemmere blot at måle på strømpen, da rækkefastheden afhænger af garnet.

For at få en tætsiddende strømpe trækkes 15 % fra fodlængden inden du trækker timeglashælens længde fra, dvs.:

  • (Fodlængde – 15 %) – målt timeglashæl
  • (24,2 – 3,6) – 5 = 15,6 cm

Med de givne forudsætninger begyndes timeglashælen dermed efter 15,6 cm målt fra tåspidsen.

Fodlængde kan du måle på modtageren af strømpen eller finde i standardguiden. Alternativet er at finde en strikkeopskrift på et par strømper du kan lide og blot følge denne.

Thumbnail

Du har nu to hæle og skal videre til skaftet.

Skaftet strikkes

For at undgå huller i samlingen mellem hælen og skaftet kan du samle en ekstra maske op i overgangen og strikke denne sammen med næste maske.

Strik dit skaft i ønsket højde eventuelt i rib. Strikker du ikke i rib hele vejen op, så afslut med et par cm rib. Luk løst af.

Thumbnail

Hæft ender og tag i brug.

God strikkelyst...

Kommentarer

Lilli jacobsen

Vil prøve og strikke strømper på rundpind.... Skal lave str. 44-45 hvor mange masker skal jeg slå op.... Har jeg lidt svært ved at finde ud af.....

tir, 20/10/2015 - 10:46 Permalink
Anieli von Qualen

Hej

Rigtig dejligt at finde en god sokkeopskrift.
Denne side vil jeg nok besøge noget oftere.

søn, 05/11/2017 - 18:34 Permalink

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.