Gå til hovedindhold

I gang med at strikke

Vil du gerne lære at strikke, og har du ikke en strikketante i din umiddelbare nærhed, som kan hjælpe dig, er her en vejledning, der kan hjælpe dig i gang med strikketøjet.

Første skridt - Garn og pinde

Før du kan gå i gang med at lære at strikke, har du brug for noget at strikke med. Jeg vil anbefale en strikkepind et sted mellem størrelse 4 og 6 mm. Bliver tykkelsen for lille, tager det for lang tid før du kan se et resultat, og bliver den for tyk, er det for klodset at sidde med. Garntypen er en smagssag. Jeg foretrækker selv at strikke i uld, da det er elastisk og derfor mindre hårdt at strikke med.

Læs mere om: strikkepinde, pindestørrelser

Andet skridt - Lær at slå masker op

For overhovedet at kunne komme i gang med at strikke skal du først og fremmest lære at slå masker op. Den mest anvendte metode i Danmark er krydsopslagning.

Se her hvordan du gør:

Læs mere om: opslag

Tredje skridt - Lær at strikke ret og vrang

Når du har slået masker op, skal du lære at strikke ret og vrang. Ret er den nemmeste maske at strikke, så begynd med denne.

Inden du går i gang er det en god ide at lære at genkende maskerne, og lære hvordan maskerne skal vende på pinden, for at undgå drejede masker. Hvis du strikker ret både frem og tilbage på pinden får du retstrik, som til forveksling ligner vrang. Forvirret? Så læs denne artikel: Hvorfor ligner mine retmasker vrangmasker!?.

Thumbnail

Se her hvordan du strikker ret:

Hvis du derimod gerne vil strikke glatstrik (se billedet herunder), skal du også lære at vrang. For at strikke glatstrik skal du nemlig strikke skiftevis en retpind og en vrangpind.

Se her hvordan du strikker vrang:

Fjerde skridt - Tag ind og ud og luk masker af

Vil du give dit arbejde form, skal du lære at tage masker ind og ud. Du kan finde mere om dette i artiklerne indtagninger og udtagninger.

Og når du er færdig skal du lukke dine masker af. Her en lille video der viser, hvordan du gør:

Læs mere om: aflukning

Femte skridt - Find et projekt

Find et strikkeprojekt som er nogenlunde nemt at overskue til at begynde med.

Et halstørklæde er altid en god start, da det oftest kun består af ret og vrangmasker og ingen ind- og udtagninger mm.

Når du først har fået styr på ret og vrang, er det blot at kaste sig ud i strikkeverdenen, og grave ned i det du finder allermest spændende.

Læs mere om: at læse en strikkeopskrift, at læse mønsterrapporter og mønsterdiagrammer, strikkeordbog

Lykke til...

Thumbnail

Kommentarer

Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Jannick

Hvis du strikker dobbelt perlestrik http://www.paapinden.dk/strik/dobbelt-perlestrik, så bør der være 4 masker i højden pr. gang du gentager mønsteret. Så kan du tælle hvor mange gentagelser der er og gange med 4.

fre, 05/06/2015 - 10:33 Permalink
Annemette Skov

Hej!

Jeg er helt nybegynder og øver mig i øjeblikket på ret masker og vrang masker.

Jeg oplever dog et stort problem i mine maskers ender. De bliver utrolig løse i enderne, men i midten er maskerne pæne og tætte som jeg gerne vil have dem.

Hvad gør jeg forkert?

søn, 05/01/2020 - 19:47 Permalink

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.