Gå til hovedindhold

Første dominokvadrat

Vil du lære at strikke dominostrik, så gennemgår denne strikkeskole de basale teknikker du har brug for for at starte dit eget dominoprojekt.

Denne første lektion gennemgår, hvordan du strikker det første kvadrat. De næste lektioner gennemgår paneler og hvordan disse samles i takt med, at der strikkes.

Opbygningen af modulerne - de delte kvadrater

Hvert modul opbygges af et givet antal masker, som er deleligt med 2 + 1. Det betyder egentlig blot, at du skal begynde med et ulige antal masker.

De midterste tre masker, som er stedet hvor magien sker ved hjælp af en simpel dobbeltindtagning, deler maskerne op i to lige store halvdele.

Et modul består ved begyndelsen som regel af 15-30 masker. Antallet afhænger af ønsket størrelse og strikkefasthed. Jeg vil foreslå en strikkeprøve, da der jo alene skal strikkes et enkelt modul for at bestemme din strikkefasthed. Har du brug for en mere præcis strikkeprøve til bestemmelse af større arbejder, vil jeg dog anbefale at du strikker en blok med 9 kvadrater (3x3 kvadrater).

Opslagsmasker Fordeling af masker på pinden
(1. halvdel - midtermasker - 2. halvdel)
17 7-3-7
19 8-3-8
21 9-3-9
23 10-3-10
25 11-3-11
27 12-3-12
29 13-3-13
31 14-3-14
33 15-3-15

For at der nemt kan tages masker op langs kanten af et modul til næste modul, strikkes en lænkekant, da denne giver en fin nem kant at tage masker op på.

Lænkekanten kan strikkes på flere måder. Ved retstrik foretrækker jeg at tage første maske løs af som vrang med garnet foran arbejdet på hver pind og ellers strikke alle masker ud over indtagningerne ret.

Note: Patentet (og Vivian Høxbro) foreskriver, at man skal tage første maske løs af som ret med garnet bag arbejdet og strikke sidste maske på hver pind vrang. Jeg foretrækker den anden metode, da jeg så slipper for at skulle huske at strikke sidste maske på hver pind vrang. Resultatet er det samme.

Sådan strikkes første modul

Slå ønsket antal masker op med strikkeopslag. Se video her:

  • Række 1: (VRANGSIDE)
    • Strik ret pinden ud
  • Række 2: (RETSIDE)
  • Række 3: (VRANGSIDE)
    • Tag første maske løs af som vrang med garnet foran arbejdet og strik ret pinden ud

Gentag række 2 og 3, mens antallet af sidemasker mindskes med en maske på hver side for hver gang der tages ind.

NB! Når der kun er 3 masker tilbage på pinden laves sidste dobbeltindtagning med den ændring at første maske tages løs af som vrang med garnet foran arbejdet. Det giver en fin overgang til næste modul.

Der er nu kun 1 maske tilbage. Denne vil så være første maske på næste modul, med mindre der ikke skal strikkes flere moduler.

Billedserie af første modul

Strikkeopslaget set fra retsiden.

Thumbnail

Række 1 set fra vrangsiden.

Thumbnail

Række 2 ved første indtagning (retsiden).

Thumbnail

Række 2 ved enden af rækken (retsiden).

Thumbnail

Række 3 (vrangsiden).

Thumbnail

Vrangsiden efter nogle rækker.

Thumbnail

Kvadratet tager form (set fra vrangsiden).

Thumbnail

Kvadratet tager form (set fra vrangsiden).

Thumbnail

Kvadratet tager form (set fra retsiden).

Thumbnail

Et færdigt kvadrat (set fra retsiden).

Thumbnail

Lænkekanten

Thumbnail

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.