Gå til hovedindhold

Gobelinstrik

Engelsk
Intarsia

Gobelinstrik er glatstrik, der anvendes til at strikke større motiver ind i et ellers ensfarvet stykke strik. Teknikken kaldes også intarsia.

Denne teknik anvendes, når motiverne bliver for store og der dermed bliver for langt mellem farveskift til umiddelbart at anvende tofarveteknikken (se tofarvestrik). I princippet kan tofarveteknikken stadig anvendes, men det betyder, at man vil være nødt til at strikke begge farver med hele vejen, også selv om de kun skal bruges kort. De giver et stort garnforbrug, men samtidigt også et varmt stykke strik.

Ved gobelinstrik strikkes der kun med en farve af gangen. Når der skiftes farve snos trådene omkring hinanden, så der ikke dannes huller i arbejdet. Gobelinstrik kan kun strikkes, hvis der strikkes frem og tilbage og duer derfor ikke til strik på en rundpind.
For hvert farveskift anvendes et nyt nøgle garn. Eventuelt kan i stedet rulles et lille bundt garn op for hvert farveskift – dette kaldes en dunte og er lettere at arbejde med, hvis der strikkes med mange farver.

Gobelinstrik er velegnet til mønstre, der ikke gentages og hvor der anvendes flere farver end to på samme pind.

Da jeg sjældent strikker gobelinstrik, vil jeg lige tage forbehold for, at det måske ikke er den smukkeste finish jeg kan præstere. Til gengæld kan man få en ide om, hvordan teknikken strikkes.

Thumbnail
Thumbnail

Kommentarer

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.