Gå til hovedindhold

Haruni sjalet blev blokket

Indsendt af KnittingDane ,

Så fint, så fint.

Jeg blev ret glad for, at jeg i sin tid investerede i en ekstra æske med ekstralange knappenåle med hoveder. Det gør det så meget nemmere at blokke sjalet - og ikke mindst at fange alle knappenålene igen, når blokningen er færdig. Jeg har spændt sjalet op på vores ekstra madras - det kunne lige præcis være der.

Her kan I se sjalet inden alle nålene er kommet i. Jeg lægger altid ud med nåle i spidserne først.

Thumbnail

Her kan I se forskellen mellem en sektion med og uden nåle.

Thumbnail

Der skal mange nåle til...

Thumbnail

Rigtig mange endda...

Thumbnail
Thumbnail

Den fine spids

Thumbnail

Og sidst det færdige sjal.

Thumbnail

Og når man så endelig er færdig med alle de nåle, så kan man starte forfra med at tilrette og tilrette og tilrette, så det bliver helt perfekt. Det sidste billede er taget inden tilretningen, så helt fint i kanten er det ikke.

At blokke eller at spænde op

Ja jeg bliver altid i tvivl om, hvad det egentlig hedder. I daglig tale benytter jeg selv begge betegnelser i flæng.

Nogle mener dog at ordet blokke er en undersættelse af det engelske 'to block', men en tur omkring Sproget.dk fortæller mig, at det ikke er helt galt at benytte ordet blokke. Ordet beskriver noget som blokkes ud eller blokkes op - og det er da lige netop, hvad der gøres med strik, vil jeg da mene.

Kommentarer

Helene

sikken et arbejde! Meget smukt!

tor, 29/09/2011 - 13:31 Permalink
Vibeke Larsen

Hej Irene

Hvor er det smukt, og hvor ER det en dejlig farve!
Er det strikket hele vejen igennem eller er der hæklet i den aller yderste kant?
Fra min barndom har jeg også lært at udspænde flakoner (hæklede servietter i tyndt garn), når de var vasket og stivet, så de fik den runde facon tilbage. Det blev gjort mens de endnu var fugtige.

venlig hilsen
Vibeke

søn, 02/10/2011 - 12:31 Permalink
Vibeke Larsen

hvilket garn
Hej Irene.
Vi må lige vide hvilket garn du har brugt. Det ser så fint og tyndt ud?
Med venlig hilsen

Vibeke Og Marianne

man, 10/10/2011 - 23:21 Permalink
Vibeke Larsen

Hej Irene

Hvilken type garn har du brugt? Opskriften foreskriver strømpegarn eller tilsvarende? På billederne ser dit smukke sjal blankt ud. Er der merceriseret bomuld eller andet blankt materiale i?

Med venlig hilsen

Vibeke

tor, 20/10/2011 - 19:24 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Vibeke Larsen

Hovsa - jeg overså vist første kommentar :)

Garnet jeg har brugt er en blanding af uld og kashmir fra garnudsalg.dk - men jeg ved ikke lige hvilken det er. Det står ikke i ordrebekræftelsen. Men det er tyndt - meget tyndt. Men sjalet kan sagtens strikkes i strømpegarn efter min mening

søn, 23/10/2011 - 20:27 Permalink

Fantastisk :D

Irene, har du prøvet at blokke med wires? Synes der var noget med fiskesnøre engang for længe siden, men det er nok ikke det samme. Men jeg tænker at det er nemmere, især hvis der ikke er spidser som i ovenstående?

Jeg synes faktisk godt du kan skrive en artikel om at blokke på listen ;)

søn, 06/11/2011 - 17:14 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Nej jeg har endnu ikke prøvet med wires. Jeg har været i gang med en artikel om at blokke, men gik i stå da jeg forsøgte at favne for bredt ;)

Det var fiskesnøre i Muir-sjalet. Der kunne wires sikkert være en god løsning :)

ons, 09/11/2011 - 21:59 Permalink
Vibeke Larsen

Hej Irene

Jeg er næsten færdig med et haruni sjal. Jeg mangler aflukningspinden og så at spænde sjalet ud.
Jeg har strikket i noget tyndt meget blødt og lækkert strømpe uld i grøøne nuancer.
Jeg er lidt spændt på om der er garn nok til hele aflukningen eller om jeg må tage et nyt nøgle i brug. Der er brugt næsten 100 g pt.
Jeg glæder mig meget til at tage det i brug.

Med venlig hilsen

Vibeke

man, 02/01/2012 - 16:08 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Vibeke Larsen

du må endelig linke hvis du har en blog hvor du kan vise det frem :) jeg har overvejet at strikke et i strømpegarn også, så det bliver en anelse mindre fint/tyndt end det her

man, 02/01/2012 - 20:21 Permalink
Dana Watsham

Jeg har altid spændt op med snor - måske fordi jeg tit føler, at folk der vil sælge strikkegadgets tager opskruede priser for noget vi egentlig har lige så godt i huset i forvejen.

Jeg har lavet en billedserie af et Shetlandstørklæde og tilhørende opspænding. Den kan ses her:

http://strikketante.blogspot.com/2006/08/kunsten-at-spnde-et-sjal-op.html

Om sommeren foregår det udendørs, med sekstommersøm i stedet for knappenåle ;o)

man, 16/01/2012 - 18:11 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Dana Watsham

Jeg benytter mig også bare af fiskesnøre - de er helt fine. Og så har jeg købt ekstra lange nåle med hoveder, så de ikke lige triller væk så nemt.

Hvad angår benævnelsen at opspænde eller blokke, så er jeg i tvivl om hvad det egentlig hedder. Jeg har godt læst dit indlæg for år tilbage :) Måske har du ret. Måske er blokke en betegnelse der kun skal bruges ved valkede materialer der skal gives form. Jeg synes bare at jeg har læst ordet i adskillige gamle strikkebøger efterhånden.

Ordbog over det danske sprog, beskriver blokke ud ved at noget udvides/gives form ved at komme på en blok http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=blokke
Men så har vi jo fx blokke til strømper (huesblok jvf bogen Landbokvinden fra 1966). Betyder det så at sjaler spændes op, mens sokker blokkes?

Spændende - tror jeg graver lidt videre :)

man, 16/01/2012 - 23:51 Permalink
Helle Fransen

Hold da op - er det hele strikket..? Forstår ikke helt hvordan den yderste blondekant kan være så tynd.

Det ligner hæklet luftmasker i buer...?

Helle

man, 16/01/2012 - 19:45 Permalink
Elly Petersen

Hej Irene.

Jeg er også ved at strikke Haruni sjalet og det har været en kæmpe udfordring dels fordi det er første gang jeg prøver at strikke noget så omfattende og dels fordi det er på engelsk. Det er nu gået meget godt, tør jeg nu sige idet jeg blot mangler 5 pinde plus den hæklede aflukning.

Mit spørgsmål til dig er:
Skyller man sjalet op i f.eks sæbevand og blogger det ud mens det endnu er vådt eller hvordan skal det gøres? På forhånd tak for hjælpen.

Venlig hilsen Elly

tir, 20/03/2012 - 12:12 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Elly Petersen

Hej Elly

Jeg vasker det i sæbevand og trykker overskydende vand ud ved at presse det mellem to håndklæder. Og så blokker jeg det mens det er fugtigt.

Irene

tor, 29/03/2012 - 09:36 Permalink
Hanne Jensen

Hej ih hvor er det sjal FLOT, virkelig et flot stykke arbejde du der har lavet,FANTASTISK jeg ville blive rigtig glad, hvis det er muligt at købe opskriften af dig, helst på dansk, da jeg ikke kan engelsk, håber at få en mail fra dig, på forhånd MANGE TUSIND TAK m.v.h Hanne

fre, 05/04/2013 - 23:33 Permalink
Lotte Nielsen

hej Hanne

Jeg har set dit sjal, og det kunne jeg rigtig godt tænke mig at strikke. men jeg er lidt i tvivl om hvordan man får startet, strikker man 5 rækker med kun 3 masker? og hvad gør man så derefter håber du kan evt. hjælpe mig med det?

tor, 24/10/2013 - 12:53 Permalink
Lotte Nielsen

Hej Irene

Nu har jeg været inde og se din strikkeskole med sjaler, og nu tror jeg godt jeg kan finde ud af at få startet. Tak for en fantastisk side, som jeg bruger flittigt når der er noget jeg lige skal finde ud af. og undskyld at jeg kom til at kalde dig Hanne i min sidste kommentar.
Venligst Lotte

tor, 24/10/2013 - 01:12 Permalink

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.