Enkeltrib

Engelsk
Single rib

Ribstrik består af ret og vrangmasker i lige kolonner side om side. På grund af maskernes natur træder vrangmaskerne i baggrunden, mens retmaskerne træder i forgrunden (modsat retstrik). Dette gør også at arbejde trækker sig sammen, så du kun lægger mærke til retmaskerne. Rib er ens på begge sider af arbejdet.

Enkeltrib strikkes ved at gentage følgende remse over hele arbejdet: 1 ret, 1 vrang.

Når arbejdet vendes strikkes ret over retmasker og vrang over vrangmasker. 

Som nybegynder sker det af og til at man får forskudt maskerne.  Sker dette, ender du med perlestrik! Her vil jeg anbefale at lære at genkende maskerne.  Derved bliver det nemmere at holde styr på, om du strikker ret over retmasker og vrang over vrangmasker.

Thumbnail

Mønsterrapporten for enkeltrib ser således ud (læs eventuelt At læse mønsterdiagrammer).

Thumbnail

Ribstrik anvendes ofte som kanter på bluser og bukser med mere, da mønsteret giver et elastisk resultat. Det kan her være en god ide at strikke med en pind et halvt nummer mindre end resten af mønsteret for at give et tættere resultat.

Thumbnail

Opslag og aflukning til enkeltrib

Enkeltrib får en særlig flot finish, hvis det slås op med italiensk opslag, eller afsluttes med italiensk aflukning.

Thumbnail

Striber i rib

Skal du strikke striber i rib kan du undgå den ellers tydelige overgang mellem farverne på vrangmaskerne, ved at strikke første række i ny farve ret og ikke rib. Ribben vil stadig fremstå som rib, da retmaskerne kravler i baggrunden af vrangmaskerne.

Her ses et eksempel på striber i dobbeltrib.

Thumbnail

Kommentarer

Lidt svær at forstå...(er nybegynder og mand hehe)

Skal prøve at lave rib på hue (for 3 gang)hvorfor ruller kanten op hele tiden....som en pølse..forstår intet...Kan jeg bare lave 1 ret og en vrang til ønskede længde og så glat indtil færdig???? Kan bare ikke forstå der kommer pølse,,er det jo ikke på billede

Profile picture for user KnittingDane
Permalink

Som svar til af Tommy (ikke efterprøvet)

Hej Tommy

Velkommen til strikkeverdenen :)

Pølsen kommer, hvis du strikker glatstrik. Dvs retmasker fra retsiden og vrangmasker fra vrangsiden. Du kan se et eksempel her http://www.paapinden.dk/strik/glatstrik

For at undgå rullekanten kan en rib klart hjælpe. Dvs skiftevis ret og vrangmasker. Enkeltribben på billederne her ligner næsten glatstrik, da vrangmaskerne ligger skjult mellem retmaskerne. Da det er rib ruller kanten ikke.

Hej! 

Kan det godt passe, at hvis man slutter af med en vrangmaske og vender arbejdet, at man sp skal starte med en vrangmaske for at strikke ret oven på ret osv? :)

Profile picture for user KnittingDane
Permalink

Som svar til af Amra Hadrovic (ikke efterprøvet)

Hej Amra 

Jeg vil mene at det er modsat. Når du slutter med en vrang, så skal du starte med en ret, hvis du vender strikketøjet. Det er fordi din vrangmaske er en retmaske set fra bagsiden ?

Når man strikker rib på rundpind og slutter med en vrang, skal man så starte næste runde med ret?

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Søger du en specifik strikketeknik, så prøv søgefunktionen.