Jeg har strikket bind

Ja, du læste helt rigtigt. Jeg har strikket bind - som i hygiejnebind. Sådan nogle os kvinder bruger den der tid på måneden ik'.

Thumbnail

Det hele begyndte med, at Maria Albertsen og Sidsel Rudolph fra Danmarks Designskole kontaktede mig i begyndelsen af januar. I et INDEX projekt i samarbejde med UNICEF har de lavet et koncept, som handler om, at lave strikkede genanvendelige hygiejnebind til piger i tredjeverdenslande. Gennem projektet Knitting For Education, har de udviklet et Knit Kit, som skal udruste kvinder i tredjeverdenslande med de fornødne remedier til at fremstille deres egne hygiejnebind. Du kan se mere om projektet i denne video.

[VIDEO IKKE LÆNGERE TILGÆNGELIG]

For at skabe fokus og debat på området herhjemme og biddrage med en synlig kommentar til brug-og-smid-væk-kulturen, har Sidsel og Maria blandt andet taget kontakt til undertegnede, for at se mit bud på et strikket bind anno 2011.

Hygiejnebind by PaaPinden.dk

Sådan en udfordring kan jeg jo ikke takke nej til, så jeg måtte straks i gang. Da jeg jo allerede bruger genanvendelige bleer til min datter, ligger tanken om genanvendelige bind ikke langt fra mit sind. Jeg grublede dog en smule over, hvordan jeg dog skulle få dem tætte, når nu de skulle strikkes. Heldigvis viste det sig, at var der dømt frit spil i forhold til materialer, form, farve etc., så jeg kunne benytte mig af fleece som barriere. Det lettede en del, da fleece kan smides i vaskemaskinen uden bekymringer om at materialet skulle filte, som ved uld. Fleece er da også det materiale, der benyttes til nymodens stofbind, som normalt er syet og ikke strikket.

Her lidt mere info om materialer og form. Opskriften kan findes her Hygiejnebind by PaaPinden.dk.

Materialer

Jeg har valgt at benytte bambusgarn, som det øverste lag mod huden. Bambusfibrene er antibakterielle og absorberer væde godt. Garnet lader huden ånde samtidigt med, at det føles det køligt mod kroppen på en varm dag. Da fibrene er antistatiske klæber garnet ikke mod huden. Sidst men ikke mindst filter bambusgarn ikke, som uld ville gøre ved en kogevask i vaskemaskinen.

Under det strikkede bambusgarn, ligger et sugende lag af flonel og et af hampstof (gamle rester fra blesyning). Disse to lag fungerer som sugemateriale.

Som barriere, der skal sikre at intet går igennem, har jeg valgt fleece, der også anvendes som barriere i bleverdenen. Hermed bliver tykkelsen af bindet også minimal.

Thumbnail

Form, farve og struktur

Formen er som et ganske almindeligt vingebind. Det er dem jeg altid selv har været mest tilfreds med, så det så jeg ingen grund til at ændre på. For at vingerne kan blive så tynde som muligt, består de alene af fleece. Lukningen er lavet med plasttrykknapper.

Farven var lidt tricky. Mine strikkeprøver var i limegrøn, men bare tanken om, hvordan det ville se ud i brug stoppede mig fra at benytte den farve til de færdige bind. I stedet valgte jeg en lilla og en pink, da de harmonerer bedre med formålet.

Den strikkede del er strikket i glatstrik for at få så glat en overflade som muligt. Kanten er i retstrik for at undgå en rullende kant.

Thumbnail

Og ja – de skal da prøves. Efter alle de strikkeprøver jeg har været igennem før jeg nåede det endelige resultat, så glæder jeg mig nærmest - hvis man da kan det?!

Min ene søster tror vist jeg er blevet tosset, men det er jeg altså ikke - Jeg har nok nærmere altid været det...

Kommentarer

Interessant.... Dette vil jeg da gerne prøve :)

Har sommetider tænkt på hvordan man klarede perioden i gamle dage, da der ikke fandtes engangs-hyggiejnebind :)

hvorfor laver du vinger og trykknapper? hvad skal de trykkes fast på?

Da jeg var helt ung havde bindene en lang hale i begge ender, som kunne fæstnes i et bælte.

Da vi strikkede bind selv på kvindelandet i slutningen af 70'erne var de bare rektangulære og blev siddende af sig selv - de var strikket i retstrikning, de gjorde dem mindre tilbøjelige til at "vandre" i trusserne

Jeg vil gerne strikke bind anno 2011, men også gerne anno 70'erne.

Har du evt. en strikkeopskrift?

hvad strikkede i dem i?

skulle der vat i?

Jeg håber mit spørgsmål når dig, også selvom vi nu skriver 2020.

På forhånd, mange tak.

Profile picture for user KnittingDane
Permalink

Som svar til af Christina (ikke efterprøvet)

Hej Christina

Du kan finde opskriften her: 

http://www.paapinden.dk/strikkeopskrift/hygiejnebind-by-paapindendk

God strikkelyst 

Mvh Irene

Bindene er ikke til de afrikanske kvinder - som vist oftest går med trusser forøvrigt ;)

Mine bind er blot en lille del af projektet. Opgaven lød at designe et bind, som jeg selv synes det skulle se ud, og så var fleece og vinger et must. I hvert fald hvis jeg selv skal bruge dem. :)

Jeg er ikke helt sikker på hvad flonel og hampstof er, heller ikke efter at ha' googlet det.

Derfor mit spørgsmål: Er mellemlægsmaterialet (altså flonel og hamp)engangsmaterialer, eller skal det hele bare ha' en kogevask efter brug?

Jeg synes simpelthen bare at de bind ser flotte ud, og eftersom jeg går meget ind for genbrug, er jeg ret hugged på idéen! Og jeg er helt enig i vingernes betydning! Måske kommer det an på hvordan man er formet eller hvilke bevægelser man har tendens til at lave, men bind uden vinger virker overhovedet ikke for mig...

Har du selv fået afprøvet dine færdige bind?I så tilfælde vil en anmeldelse jo være skønt!

Tror du at der bliver mulighed for købe disse bind på et tidspunkt? Altså hvis de virker som de skal? Jeg har nemlig slet ikke tålmodighed til at sy, men vil meget gerne prøve dem!!

Profile picture for user KnittingDane
Permalink

Som svar til af Mette (ikke efterprøvet)

Jeg har ikke afprøvet dem endnu. Jeg ammer nemlig stadig og er ikke nået til kunne afprøve bind endnu, så det må vente lidt endnu (eller forhåbentlig længe ;) ). Jeg har dog strikket trusseindlæg, som skal prøves :D

Indtil videre har jeg ingen planer om at sælge af dem. Det tager alt for lang tid at lave i forhold til, hvad man kan tage for dem. ;)

Sad på Ravelry og søgte efter legemad, da jeg lige så billedet af dine bind.

Så kan rumpETTE og Funkjogging altså godt gå hjem og lægge sig, her kan alle være med.

Jeg må i øvrigt erklære mig enig i farvevalget, har selv stofbind og ja, de farver er de mest praktiske hvis man ikke vil have blespanden skal ligne en oprydning fra et operationsbord ;)

Super godt tænkt! Jeg tror ikke helt jeg er klar til det, men jeg ved at ImseVimse også laver bind af stof der kan genbruges, så egentlig er det måske ikke så underliget.

Men superfedt projekt, også fordi vi kan vælge hvilke slags bind vi vil have, men hvor fedt at give kvinder i en anden verden en mulighed for at hjælpe sig selv :)

Hvis jeg nu vælger at lave nogle til mig selv, og jeg har for det meste altid en meget kraftig blødning, hvordan gør jeg det så bedst??? Skal der flere lag sugende stoffer i, eller hvordan bærer jeg mig ad???

Profile picture for user KnittingDane
Permalink

Som svar til af Anita Pedersen (ikke efterprøvet)

Ja jeg vil nok vælge flere sugende lag - enten hampstof eller bambus. Og så en god fleece - malden mills skulle være det bedste der findes

hvorfor skulle kvínder i tredjeverdenslande ikke gå med trusser?

der er hvis én der ikke har været meget udenfor det ganske danske land?

Hej Sikke nogle fede og smarte bind jeg er selv i gang med at strikke, men sidder så lige og tænker... kan jeg bruge bomulds garn frem for bambus???

Jeg glæder mig også til at kunne begynde at bruge dem, og når jeg nu bruger stof på lillepigen herhjemme er det jo et oplagt valg.Og ja alle kan være med her, både med pris osv.

Glædelig jul til jer herinde

Jeg bli'r mere og mere imponeret over dig for hver gang jeg er inde på din side; dine hygiejnebind er de fineste jeg nogensinde har set - og praktiske i farverne Jeg blev født i 1956, fik menstruation i 1969 og kan tydeligt huske "selerne" der holdt bindene med "lange haler" sådan cirka på plads - helt godt var det absolut ikke, men så kom der en skumgummistribe under bindende som skulle gøre dem selvsiddende - det var nærmest en revolution, men det var først da tapen kom under at de virkelig kunne blive siddende hvor de skulle. Din idé med trykknappen er smart; den skulle jo ikke kunne genere hvor den kommer til at sidde. Min mor og mormor fortalte om at de vaskede deres bind - bortset fra at de lagde en stribe vat øverst som de smed ud var min mening, men i dag kan jeg sagtens se fidusen; det sparer både miljøet og pengepungen for en hel del. God fornøjelse! Jeg er (heldigvis) ovre den tid hvor jeg selv har brug for bind  :)

Profile picture for user KnittingDane
Permalink

Som svar til af Elisabeth Elsborg (ikke efterprøvet)

tak for rosen :)

det er helt utroligt hvad der er sket de sidste 50 år på det område

Det har da også et link til fortiden at bruge papirgarn...Min mor var fra 1930, kom i puberteten under krigen og har fortalt, at de måtte bruge avispapir, som de forsøgte at blødgøre ved at krølle det. Ved ikke om det kom ind i de der bind med snore som ekstra sugemateriale, men sikke en måde at starte sit kvindeliv på

Jeg læser med stor interesse din blog med gode strikkefif......men at skulle til at vaske bind igen, nej. Jeg startede selv med hjemmelavede bind, der mer eller mindre rene hang på tørresnoren gemt mellem 2 par trusser, så man ikke skulle se dem (de mange klemmer røbede det). De var ubehagelige at have på og fyldte meget mellem benene. Jeg brugte også stofbleer til mine børn, og de var da hårde i våd tilstand. Det kan godt ske, at det er spild, men det er der så meget der er.

Er heldigvis også over sidste udløbsdato, hvad menstruation angår, men emnet her vækker minder!

Da jeg købte de første bind (med hale og til bælte, og uden lækagebarriere), blev de udleverede i parfumeriafdelingen, diskret emballerede i en brun papirspose.

De uundgåelige pletter blev klaret ved at lægge trusserne i saltvand inden vask.

Fra min mormor har jeg opskrifter på både syede og strikkede bind. For at få mest muligt sug i de strikkede er de ribbede i enderne og patentstrikkede på midterstykket.

 

Jag har stickat några nu, i mjukt bomullsgarn, och fyllt med några lager trikå i bomull. Mina är bruna, och fleecen jag använder är camouflagefärgad. Det blir fint och bra! Jag gjorde några av dem i resår, 1 rät och 1 avig maska. Det blev smidigare då.

Tak for en fin opskrift, som jeg har tænkt mig at afprøve, men jeg har lige et spørgsmål: hvordan har du vendt fleecen? Jeg tænker på, om det er ret- eller vrangsiden, der vender mod trusserne.

jeg er total nybegynder ud i strikkekunstens verden, men min mor er super dygtig. Der kommer snart et lille nyt medlem til vores familie også tænkte jeg om man mon ikke også kunne strikke en ble. Noget du har erfarring med?

Jeg har selv lige syet et stofbind, som en del af min uddannelse. Jeg har tilladt mig at linke til denne side fra min blog, da det er en fed alternativ metode til at sy dem ;) Vil helt klart afprøve, så snart jeg kan.

Hyggelige hilsener

Stine

SUPER ide, i stedet for, at belaste huden med trusseindlæg hver eneste dag, som mange gør, efter overgangsalder, hvor nys eller hoste kan give lidt lækage. den har jeg taget til mig.

Kunne det være en ide at skifte knappen ud med noget velcro, tænker en knap ikke er så rar hvis man cykler !

kan jeg købe 2 af dine hjemmestrikkede bind og købe en opskrift til min email og hvad koster disse?

mvh Heidi

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Søger du en specifik strikketeknik, så prøv søgefunktionen.