PaaPinden.dk

Hvorfor strikke? Ja hvorfor egentlig ikke?
  • English
  • Dansk

At læse mønsterdiagrammer

Posted by KnittingDane on fre, 2009-10-23 13:00

Mønsterdiagrammer anvendes til at vise, hvordan et mønster i en strikkeopskrift skal strikkes. Er der gentagelser i mønsteret, vises gentagelsen som en mønsterrapport. Mønsterrapporten er ofte en del af et større i diagram.

Fordelen ved mønsterdiagrammer

At anvende et diagram til at gengive et mønster gør, at man i en strikkeopskrift kan undgå række efter række med strikkeforkortelser. For mange rækker af forkortelser i en opskrift, kan gøre det svært at følge med i, hvor man er nået til i mønsteret, da det kan være svært at skelne rækkerne fra hinanden.

En stor fordel ved et mønsterdiagram er, at man kan følge med i, hvilke masker der ligger over hvilke. Dermed kan man danne sig et overblik over mønsteret, mens man ser på diagrammet, hvilket også gør det nemmere at finde frem til, hvor i mønsteret man er nået til.

Strik efter diagram

Hvad er et mønsterdiagram?

Et diagram angiver mønsteret ved hjælp af symboler for hver type maske. Oftest indeholder diagrammet mønsterrapporter, som angiver gentagelser i mønsteret. Således kan læseren hurtigt få et billede af, hvordan mønsteret ser ud.

Ved meget store og avancerede mønstre anvendes ofte diagrammer for at gøre opskriften lettere læselig. Et eksempel herpå kan ses i diagrammet til Knitty.com's muir sjal.

Grundelementerne i et diagram kan være alt fra ret- og vrangmasker, ind- og udtagninger til omslag eller farveangivelser.  De mest elementære er ret og vrang, der her på siden angives som henholdsvis et hvidt felt og et kryds. Som hovedregel angives det ved siden af et diagram, hvad de forskellige symboler betyder.

Hvor begynder jeg?

Et mønsterdiagram læses fra bunden. Du begynder i højre side og bevæger dig mod venstre og opad.

Strikker du frem og tilbage skal du også bevæge dig frem og tilbage på diagrammet. Det vil sige først fra højre til venstre og så fra venstre til højre. Strikker du på rundpind, skal du bevæge dig fra højre til venstre.

Nogle diagrammer viser kun vejledning for hver anden pind. Dette er oftest fordi, der skal strikkes vrang tilbage, som for eksempel på et sjal (strikkes der rundt vil det være ret der skal strikkes). Hvis ikke opskriften specifikt beskriver det (som den bør), kan det ofte ses på nummering af rækkerne i højre side af diagrammet. Her vil det være synligt om, der springes i nummereringen.

Hvad er en mønsterrapport?

Mønsterrapporten, som jo angiver gentagelse i et mønster, fremhæves ofte med en indramning. Et simpelt eksempel på en mønsterrapport kan være perlestrik som er vist herunder. Her gentages den lille mønsterrapport i både længden og højden.

Diagram

Perlestrik

Et tip til store diagrammer

Når du skal følge med i, hvor langt du er nået i et mønsterdiagram, kan det anbefales at bruge en post-it, som flyttes i takt med at rækkerne strikkes. Placer din post-it over den del af diagrammet, som endnu ikke er strikket. Herved kan du se mønsteret på diagrammet i takt med at det bliver strikket.

Post-it på diagram

Typer af strikkeartikler: 
Mønstre: 

Kommentarer

Indsendt af Julie Gosmann den

Hej Paapind.
Jeg vil godt lave/er gået i gang med at lave et løvfalds babytæppe, men jeg er startet i toppen af mønsterdiagrammet - er der ingen mulighed for at de kan blive rigtig alligevel?
Hilsen
Julie

Indsendt af Heidi Flamsholt den

Jeg er en ny nybegynder til at strikke. Sidst strikket da jeg var ca 17 år nu 48, og har et spørgsmål. Når der står at der skal sættes en markør i hver side med 61 m til forstykke og 59 m til bagstykke, skal jeg så først tælle 61 m når jeg begynder at strikke en pind og når jeg strikker 2. pind tæller jeg 59 m og sætter selvfølgelig markøren??

Mvh Heidi

Indsendt af KnittingDane den

Jo det er helt korrekt. Så skulle det gerne passe med hele omgangen.

Indsendt af Jytte Høj Hammer den

Hej Irene!
Jeg skal i gang med et sjal, og det er jeg ikke bekymret over. MEN - når jeg kigger på mønsteret - som er på 146 pinde på pind nr. 5 - så optræder der nogle "grå" felter mellem f.eks. to mønsterrapporter - og der står: ingen masker. Hvordan skal jeg forstå det, når jeg sidder der med over 400 masker på rundpinden. Når der "ingen masker" er, skal jeg så bare strikke videre i den næste rapport?? Der er ingen brugbar forklaring - og jeg er tidligere stået af på sådan en opskrift - men nu VIL jeg lave det sjal!!

Mange hilsener
Jytte

Indsendt af KnittingDane den

Ja de grå (nogle gange sorte) felter betyder, at der ikke er en maske i det felt. Du skal bare hoppe direkte videre i diagrammet og lade som om feltet ikke er der. De grå felter er indsat fordi der er færre masker på pinden end den forrige. Ved at indsætte de grå felter bliver diagrammet som regel lettere at overskue.

Indsendt af Karin Sneevang den

Jeg skal i gang med at strikke et sjal, og i diagrammet står der at der strikkes to trekanter. Diagrammet viser kun det ene, så jeg skal gentage diagrammet til den anden side. Her stiger min hjerne af. Det er et Islandsk sjal. Margrét sjal. Håber du kan hjælpe mig her. God nytår

Indsendt af KnittingDane den

Hej Karin

Godt nytår til dig også. Jeg vil tro at der menes, at du blot skal gentage diagrammet to gange Smile

Indsendt af Hanne den

I diagrammet er der flere halt sorte firkanter, og der står at man skal gøre følgende:
INGEN MASKE SPRING DENNE RUDE OVER.
men der er jo en maske, så hvordan springer man bare den over?
Håber nogen ved det!

Indsendt af KnittingDane den

De sorte felter betyder, at der ikke er en maske i det felt. Du skal bare hoppe direkte videre i diagrammet og lade som om feltet ikke er der. De sorte felter er indsat fordi der er færre masker på pinden end den forrige. Ved at indsætte de sorte felter bliver diagrammet som regel lettere at overskue.

Tilføj kommentar