PaaPinden.dk

Hvorfor strikke? Ja hvorfor egentlig ikke?
  • English
  • Dansk

Basis

I kan finde tutorials med strikkevideoer og billedvejledninger af alle de forskellige basiselementer i strikkeuniverset, som til sammen danner et færdigt stykke strik. Vi kommer omkring opslag, ret- og vrangmasker, indtagninger og udtagninger, løse masker, kantmasker, aflukning, sammensyning og meget meget mere. Ved hjælp af menuen i venstre side kan I bladre gennem alle basisteknikkerne.

Madrassting i glatstrik

Madrassting i glatstrik

Denne søm kaldes også usynlig sidesøm. Den anvendes for eksempel til trøjer, hvor forstykke og bagstykke skal hæftes sammen i siden. Sømmen er usynlig, men fylder en lille smule på bagsiden af strikketøjet, da kantmaskerne vil lægge sig på bagsiden.

På billederne er madrasstingene syet med hvid, for at det er nemmere at se, hvad der sker undervejs. På et rigtigt arbejde vælges samme garn, som det strikkede. Du kan benytte garnenden fra opslaget.

Madrassting sys med en hæftenål.

Madrassting i retstrik

Madrassting i retstrik

Denne sidesøm er næsten usynlig i retstrik. Den anvendes for eksempel til trøjer, hvor forstykke og bagstykke skal hæftes sammen i siden. Sømmen fylder en lille smule på bagsiden af strikketøjet.

På billederne her er madrasstingene syet med hvid, for at det er nemmere at se, hvad der sker undervejs. Derfor kan garnet anes i den færdige søm. På et rigtigt arbejde vælges samme garn, som det strikkede. Du kan benytte garnenden fra opslaget.

Madrassting sys med en hæftenål.

Løkkeopslag

Løkkeopslag bagom i forlængelse af arbejdet

Dette opslag kan anvendes til at slå nye masker op i forlængelse af dit arbejde, men det kan også benyttes som udtagning midt i arbejdet, som for eksempel ved raglanudtagninger.

Løkkeopslag bagom

En løkke dannes bagom med fingrene og pinden stikkes ind i løkken bagfra, således at garnet peger væk fra dig.

Engelsk: M1A - make 1 away, forwards loop

Løftede udtagninger

Løftede udtagninger

Denne udtagning er noget nær usynlig på det færdige arbejde, hvis du strikker i ensfarvet garn.

Da der findes to variationer, hvor den ene hælder venstre og den anden mod højre er den god til for eksempel raglanudtagninger, hvor udtagningerne bliver placeret på hver sin side af en eller som her to masker. Metoden er også god, hvis der tages ud i hver side af et arbejde.

Drejede lænkeudtagninger

Drejede lænkeudtagninger

Da der findes to variationer af denne udtagning, hvor den ene hælder venstre og den anden mod højre kan den bruges til for eksempel raglanudtagninger, hvor udtagningerne bliver placeret på hver sin side af en maske. Metoden er også god, hvis der tages ud i hver side af et arbejde.

Udtagningen kan være stram, hvis der tages for mange masker ud for tæt på hinanden. Dette kan gøre, at masken ved siden af udtagningen kan blive mindre end resten af maskerne.

Sider

Abonnér på Basis