PaaPinden.dk

Hvorfor strikke? Ja hvorfor egentlig ikke?
  • English
  • Dansk

Strik

Madrassting i glatstrik

Madrassting i glatstrik

Denne søm kaldes også usynlig sidesøm. Den anvendes for eksempel til trøjer, hvor forstykke og bagstykke skal hæftes sammen i siden. Sømmen er usynlig, men fylder en lille smule på bagsiden af strikketøjet, da kantmaskerne vil lægge sig på bagsiden.

På billederne er madrasstingene syet med hvid, for at det er nemmere at se, hvad der sker undervejs. På et rigtigt arbejde vælges samme garn, som det strikkede. Du kan benytte garnenden fra opslaget.

Madrassting sys med en hæftenål.

Madrassting i retstrik

Madrassting i retstrik

Denne sidesøm er næsten usynlig i retstrik. Den anvendes for eksempel til trøjer, hvor forstykke og bagstykke skal hæftes sammen i siden. Sømmen fylder en lille smule på bagsiden af strikketøjet.

På billederne her er madrasstingene syet med hvid, for at det er nemmere at se, hvad der sker undervejs. Derfor kan garnet anes i den færdige søm. På et rigtigt arbejde vælges samme garn, som det strikkede. Du kan benytte garnenden fra opslaget.

Madrassting sys med en hæftenål.

Skema over mulige delinger af maskeantal

Maskeantal deleligt med

Jeg sad her til morgen og lavede et skema over hvilke maskeantal, der går op i hvilke i forhold til mønsterstrik. Tænker at flere vil kunne få gavn af det, så her har I det. 

Antallet af masker, som du har på pinden, kan aflæses i længderetningen (x-aksen). Antallet af masker som mønsteret skal være deleligt med læses nedad (y-aksen). Klik på billedet for at se det i en stor version.

Beregn løbelængden af garn uden banderole

Mål en given mængde garn (her 10 meter)

Har du, ligesom jeg, masser af garn liggende på lageret uden banderole på?

Fortvivl ej - du kan sagtens regne dig frem løbelængden, så det bliver nemmere at vurdere, hvad garnet kan benyttes til. I dag angiver de fleste strikkeopskrifter nemlig, hvilken løbelængde garnet skal have.

I det følgende har jeg lavet et eksempel, der viser, hvordan du kan beregne dig frem til løbelængden. Til sidst har jeg lavet en lille beregner, hvor du blot kan indtaste dine mål, og så kommer resultatet helt automatisk op.

Lav dit eget garn af gamle t-shirts

Lav dit eget garn af gamle t-shirts

Denne idé har jeg flere gange overvejet at kaste mig ud i, men så er der jo lige det der evindelige spørgsmål om tid. Så da min veninde Stinna pludselig smider et billede op på sin facebook væg af den fine kurv herunder, som hun har hæklet af gamle t-shirts og tilmed lægger en fin billedvejledning op af, hvordan man klipper garnet af gamle t-shirts, vil begejstringen ingen ende tage.

Jeg har fået lov at dele det med jer, så se bare her, hvordan du laver sit eget t-shirt garn.

Knaphul strikket på en omgang

Knaphul strikket på en omgang

Dette knaphul kaldes også det perfekte knaphul (the perfect buttonhole). Om det er perfekt kan diskuteres, hvis man som mig elsker symmetri, men resultatet er fint, det er let at strikke og knaphullet lukker pænt og tæt.

Knaphullet strikkes på en og samme omgang, og du kan strikke det over præcis så mange masker, som du har brug for til din knapstørrelse. 

Løkkeopslag

Løkkeopslag bagom i forlængelse af arbejdet

Dette opslag kan anvendes til at slå nye masker op i forlængelse af dit arbejde, men det kan også benyttes som udtagning midt i arbejdet, som for eksempel ved raglanudtagninger.

Løkkeopslag bagom

En løkke dannes bagom med fingrene og pinden stikkes ind i løkken bagfra, således at garnet peger væk fra dig.

Engelsk: M1A - make 1 away, forwards loop

Løftede udtagninger

Løftede udtagninger

Denne udtagning er noget nær usynlig på det færdige arbejde, hvis du strikker i ensfarvet garn.

Da der findes to variationer, hvor den ene hælder venstre og den anden mod højre er den god til for eksempel raglanudtagninger, hvor udtagningerne bliver placeret på hver sin side af en eller som her to masker. Metoden er også god, hvis der tages ud i hver side af et arbejde.

Drejede lænkeudtagninger

Drejede lænkeudtagninger

Da der findes to variationer af denne udtagning, hvor den ene hælder venstre og den anden mod højre kan den bruges til for eksempel raglanudtagninger, hvor udtagningerne bliver placeret på hver sin side af en maske. Metoden er også god, hvis der tages ud i hver side af et arbejde.

Udtagningen kan være stram, hvis der tages for mange masker ud for tæt på hinanden. Dette kan gøre, at masken ved siden af udtagningen kan blive mindre end resten af maskerne.

Glatstrik

Strikkeprøver af glatstrik

Ved glatstrik strikkes ret på retsiden og vrang på vrangsiden. Således bliver overfladen glat. En af de mest irriterende ting ved glatstrik, må nok være dets evne til at rulle i kanterne. På grund af maskernes natur ruller den nederste kant op ad, så vrangsiden kommer frem. Det er ikke til at stoppe medmindre man for eksempel strikker en kant af retriller før man begynder på glatstrik.

Perlestrik

Klar til at strikke vrang

Perlestrik består af skiftevis ret og vrangmasker. På begge sider af arbejdet strikkes ret over vrangmaskerne og vrang over retmaskerne. På grund af maskernes natur vil vrangmaskerne træde frem som små perler i arbejdet - deraf navnet perlestrik.

Da der i perlestrik er lige mange retmasker og vrangmasker på begge sider af arbejdet, er arbejdet fladt. På strikkeprøven her har jeg strikket en lænkekant.

Sider