PaaPinden.dk

Hvorfor strikke? Ja hvorfor egentlig ikke?
  • English
  • Dansk

Mønstre

Skema over mulige delinger af maskeantal

Maskeantal deleligt med

Jeg sad her til morgen og lavede et skema over hvilke maskeantal, der går op i hvilke i forhold til mønsterstrik. Tænker at flere vil kunne få gavn af det, så her har I det. 

Antallet af masker, som du har på pinden, kan aflæses i længderetningen (x-aksen). Antallet af masker som mønsteret skal være deleligt med læses nedad (y-aksen). Klik på billedet for at se det i en stor version.

Glatstrik

Strikkeprøver af glatstrik

Ved glatstrik strikkes ret på retsiden og vrang på vrangsiden. Således bliver overfladen glat. En af de mest irriterende ting ved glatstrik, må nok være dets evne til at rulle i kanterne. På grund af maskernes natur ruller den nederste kant op ad, så vrangsiden kommer frem. Det er ikke til at stoppe medmindre man for eksempel strikker en kant af retriller før man begynder på glatstrik.

Perlestrik

Klar til at strikke vrang

Perlestrik består af skiftevis ret og vrangmasker. På begge sider af arbejdet strikkes ret over vrangmaskerne og vrang over retmaskerne. På grund af maskernes natur vil vrangmaskerne træde frem som små perler i arbejdet - deraf navnet perlestrik.

Da der i perlestrik er lige mange retmasker og vrangmasker på begge sider af arbejdet, er arbejdet fladt. På strikkeprøven her har jeg strikket en lænkekant.

Retstrik

Retstrik strukket

Retstrik strikkes ved, at der strikkes ret både frem og tilbage på pinden. Det vil sige ret på såvel retsiden som vrangsiden. Dette gør at begge sider er ens, med mindre du da skifter farve, men mere om det længere nede i artiklen.

Første dominokvadrat

Et færdigt kvadrat (set fra retsiden)

Vil du lære at strikke dominostrik gennemgår denne strikkeskole de basale teknikker du har brug for for at starte dit eget dominoprojekt.

Denne første lektion gennemgår, hvordan du strikker det første kvadrat. De næste lektioner gennemgår paneler og hvordan disse samles i takt med, at der strikkes.

Skyggestrik

Skyggestrik set forfra

Skyggestrik er en ganske simpel teknik med et imponerende resultat. Ved at strikke med kun to forskellige grundmønstre bestående af de samme to farver, men med hver sin farvedominans, opstår et skyggebillede i strikketøjet.

Magien opstår når der på vrangsiden skiftes mellem ret og vrangmasker. Da vrangmaskerne på retsiden vil ligge højere end retmaskerne, vil disse blive fremhævet. Når arbejdet bevæges opstår en skyggeeffekt, da mønsteret fremhæves alt efter, hvordan det vendes.

Sider

Abonnér på Mønstre