PaaPinden.dk

Hvorfor strikke? Ja hvorfor egentlig ikke?
  • English
  • Dansk

Sammensyning

Når strikketøjet er færdigt skal det i nogle tilfælde monteres, hvilket vil sige at sy de enkelte dele sammen. Dette kan gøres enten ved at sy det sammen eller ved at strikke det sammen alt afhængigt af, hvordan det skal se ud og hvilken vej det skal sys sammen.

Madrassting i glatstrik

Madrassting i glatstrik

Denne søm kaldes også usynlig sidesøm. Den anvendes for eksempel til trøjer, hvor forstykke og bagstykke skal hæftes sammen i siden. Sømmen er usynlig, men fylder en lille smule på bagsiden af strikketøjet, da kantmaskerne vil lægge sig på bagsiden.

På billederne er madrasstingene syet med hvid, for at det er nemmere at se, hvad der sker undervejs. På et rigtigt arbejde vælges samme garn, som det strikkede. Du kan benytte garnenden fra opslaget.

Madrassting sys med en hæftenål.

Madrassting i retstrik

Madrassting i retstrik

Denne sidesøm er næsten usynlig i retstrik. Den anvendes for eksempel til trøjer, hvor forstykke og bagstykke skal hæftes sammen i siden. Sømmen fylder en lille smule på bagsiden af strikketøjet.

På billederne her er madrasstingene syet med hvid, for at det er nemmere at se, hvad der sker undervejs. Derfor kan garnet anes i den færdige søm. På et rigtigt arbejde vælges samme garn, som det strikkede. Du kan benytte garnenden fra opslaget.

Madrassting sys med en hæftenål.

Madrassting

Madrassting strammet ind i bunden

Denne søm kaldes også usynlig sidesøm. Den anvendes for eksempel til trøjer, hvor forstykke og bagstykke skal hæftes sammen i siden. Sømmen er usynlig, men fylder en lille smule på bagsiden af strikketøjet, da kantmaskerne vil lægge sig på bagsiden af strikketøjet.

Madrassting inden der strammes ind:

Sammenstrikning

Sammenstrikning ret mod ret

Sammenstrikning benyttes til at strikke to arbejder sammen i én arbejdsgang, uden efterfølgende sammensyning. På engelsk kaldes det en aflukning med tre pinde, da der benyttes tre pinde til teknikken.

Aflukningen er legende let, men dog heller ikke med en lige så fin finish, som når der anvendes en rigtig søm. Fordelen ved aflukningen er, at den er nemt og så behøver man ikke at bryde garnet for at lukke af. Ulempen er at aflukningen er synlig og den kan mærkes for eksempel ved en tåspids.

Sådan gør du

Maskesting med arbejdet på pinde

Maskesting med arbejdet på pinde

Denne søm er usynlig og kan benyttes til en skuldersøm, sammensyning i skridtet, lukning af tåspidser og meget mere. Den fylder ikke mere resten af arbejdet, da maskestingene blot gør det ud for en række masker.

Når du syr dit strikketøj sammen med maskesting, bliver du nødt til at bryde garnet (og ja mor, jeg ved godt at jeg kom til at sige snor på videoen, hehe). Nå videre i teksten. Jeg lægger altid ud med at føre garnet ret gennem første maske på den bagerste pind (altså garnet føres samme vej gennem masken, som jeg ville føre pinden ind når jeg strikker en retmaske).

Ombuk med takker

Ombuk med takker

Dette er en dekorativ afslutning eller begyndelse, afhængigt af hvilken vej der strikkes, som tilmed er ganske nem at strikke.

Ombukket kan også benyttes som en løbegang. Hvis du vil have en snor i løbegangen, skal du huske at tilføje huller til ombuk.

Abonnér på Sammensyning