PaaPinden.dk

Hvorfor strikke? Ja hvorfor egentlig ikke?
  • English
  • Dansk

At skifte garn og hæfte ender

Du kan benytte flere metoder til at skifte garn og hæfte ender. Den mest usynlige er at skifte garn langs en kant, som senere skal samles for eksempel med en sidesøm. Herved kan man efterfølgende hæfte garnenderne langs sømmen og garnskiftet er dermed usynligt.

Dette er dog ikke altid muligt. Det kunne jo for eksempel være, at du foretrækker sømløse mønstre.

De fleste former for skift af garn vil give løse ender, som stritter ud på bagsiden af dit strik. Vil du helt undgå løse ender, så er løsningen at filte enderne sammen, desværre duer dette kun i uld.

Hvorom alting er, så forsøg altid at skifte garn, hvor det vil være usynligt (fx under et ærme).

At filte garnender sammen

At filte garnender sammen - spyt og rul

Strikker du i uld og vil du helt undgå løse ender, så er løsningen at filte enderne sammen. Metoden duer kun til uld, da det er uldens evne til at filte, der benyttes.

Jeg vil anbefale en testfiltning, da forskellige garner opfører sig på forskellig vis. Derved kan du få en ide om, hvorvidt du bliver tilfreds med resultatet i det pågældende garn.

At strikke dobbelt ved farveskift

At strikke dobbelt ved farveskift

Dette er en hurtig løsning til farveskift, men den kræver lidt øvelse for at få farveskiftet til at ramme det helt rigtige sted.

Metoden er hurtig, men ikke optimal til arbejder, hvor bagsiden også skal være synlig (fx halstørklæder), da den efterlader små løse ender, der kan stritte ud fra arbejdet.

Sådan gør du

Fold de to farver garn om hinanden, så der dannes en løkke. Vurder hvor lang løkken skal være på den gamle farve ved at slå den om pinden det antal masker, som du er fra farveskiftet (her 4 masker).

At skifte farve og hæfte efterfølgende

At skifte farve og hæfte efterfølgende

Slutresultatet ved denne metode til at skifte farve, er det samme, som når der strikkes dobbelt ved farveskift (se metoden herover). Ved denne metode hæftes der dog først bagefter, hvilket giver et lidt kedeligt arbejde til slut.

Sådan gør du

Strik hen til hvor du skal skifte garn. Slå en løkke på det nye garn (som bagefter kan pilles op) og fastgør den til det gamle garn helt tæt inde på vrangsiden.

At strikke dobbelt

Strikke dobbelt

En nem løsning er blot at strikke dobbelt over et vist antal masker inden garnet brydes. Du lægger blot det nye garn langs det gamle og strikker til du selv synes der er tilstrækkeligt med dobbeltmasker.

Jeg har hørt nogle sige at 3-4 masker er rigeligt, men jeg er den mere forsigtige type og strikker som oftest omkring 8 masker dobbelt afhængig af garntypen.

Stykket, hvor der strikkes dobbelt, er lidt tykkere end resten af arbejdet, men ellers er hæftningen næsten usynlig.

Denne hæftning er ikke god til farveskift, hvis du ønsker et tydeligt skift mellem farverne.

At hæfte med maskesting

At sy maskesting ved at følge maskerne

Har du brug for at hæfte ender når du er færdig med dit strikketøj, kan dette gøres pænt ved at sy enderne ind med maskesting. Maskestingene fås ved at følge maskerne med en stoppenål.

Har du mange ender, kan det være en fordel at hæfte undervejs i arbejdet, da du ellers ender med en masse hæftearbejde til sidst, hvor man oftest bare gerne vil være færdig. Stykket, hvor enderne hæftes, er lidt tykkere end resten af arbejdet, men ellers er hæftningen nærmest usynlig.

Abonnér på At skifte garn og hæfte ender