Gå til hovedindhold

Hvordan strikker I vrang?

Indsendt af KnittingDane ,

Ja nu kunne jeg egentlig godt tænke mig at vide, hvor mange der strikker norsk og hvor mange der strikker finsk vrang. I kan se videoer af de to teknikker i artiklen om ret og vrang.

De fleste jeg har talt med om emnet mener, at deres egen metode er den mest udbredte, men umiddelbart husker jeg, at fordelingen ligger omkring 50/50 i min omgangskreds, så mon ikke konklusionen er, at der er to gængse metoder til vrang i Danmark. Og så er der selvfølgelig også færingene ej at forglemme. De strikker som regel på engelsk maner med garnet i højre hånd.

Forvirringen omkring de to metoder har sågar afholdt mange fra at lære at strikke. Jeg får ofte mails fra brugere som ikke lærte at strikke i skolen, da deres lærer i håndarbejdstimerne forsøgte at lære dem en metode, mens mor derhjemme forsøgte at lære dem en anden metode. Uden at opdage at der var tale om to forskellige teknikker, gav mange op og har først nu med videoerne set lyset.

Så derfor kunne jeg godt tænke mig at høre, hvordan fordelingen er. Til det formål har jeg på PaaPinden.dk's Facebook-side oprettet et spørgsmål, så vi kan se hvordan teknikkerne fordeler sig. Send endelig spørgsmålet videre til alle I kender som strikker.

Jeg undskylder med det samme for de som ikke måtte benytte sig af facebook. I er velkomne til at deltage med en kommentar i stedet.

Thumbnail

Kommentarer

Dana Watsham

Når det er ensfarvet glatstrik, eller intarsia med store flader, strikker jeg 'baglæns vrang' - dvs beholder garnet i venstre hånd og strikker som en venstrehåndet færing.

Det går hurtigere og er jævnere end at vende arbejdet og strikke 'rigtig' vrang.

man, 09/01/2012 - 14:16 Permalink
Dorte Kjeldmand

Jeg strikker åbenbart normalt engelsk, men da jeg strikkede min mands firma QR-kode strikkede jeg finsk dog med garnet i højre hånd... Hvad er det så ? Nordsjællandsk ??? ;)  Det er lige nemt... Eller besværligt om man vil !

Han blev i øvrigt nærmest tårer i øjnene glad for den. Den sidder på den hue jeg strikkede til ham :D

man, 09/01/2012 - 14:24 Permalink

Jeg troede ikke at man kunne strikkevrang på mere end to måder - men er blevet klogere. Jeg strikker finsk, for det meste som vist på din video, det giver retmasker som tages forfra på retpinden men når det er tofarvet strik - vrangpind - lægger jeg garnet foran vrangmasken. Det betyder at retmasken tages fra bagfra. Lidt bøvlet at forklare :(  .

Stikke på engelsk er fascinerende at se på med håbløst at strikke...

Ros til din hjemmeside, jeg kan godt lide den tekniske tilgang du har til strikningens mysterier!

Mvh

Margaretha

man, 09/01/2012 - 15:55 Permalink
Vibeke Larsen

Hej Irene

Den metode, jeg har lært, er finsk, ifølge din video

Jeg skal virkelig tænke over det, hvis jeg skal strikke norsk, og den engelske metode behersker jeg ikke.

MVH

Vibeke

man, 09/01/2012 - 16:22 Permalink
Anne Kristine …

I alle dager! Jeg strikker finsk, men er norsk. Den norske måten ser jo alldeles forferdelig tungvinn ut i mine norske, blåe øyne.

Inspirerende hjemmeside du har :)

Mvh Anne Kristine

man, 09/01/2012 - 18:37 Permalink
Vibe

Øj, jeg vidste slet ikke, at man kunne strikke vrang på forskellige måder! Jeg kan se, jeg vranger finsk, men ikke på helt samme måde som dig, Irene.. Synes jeg har en "snoning" mindre, eller hvordan man nu skal sige det.. Den norske måde ser unødvendigt besværlig ud.

Men er resultatet helt det samme på alle vrang-typerne? Altså, kommer masken til at se ens ud, uanset om man bruger den ene eller den anden type vrang? Er det bare metoderne, der varierer og ikke produktet?

man, 09/01/2012 - 20:44 Permalink

Norsk! Kan godt lidt finsk, men det flyder ikke så godt for mig.

Og så kom jeg til at tænke på om det mon er derfor jeg ikke kan få rundstrikket rib til at blive pænt, mens frem-og-tilbage rib er nydelig. Vil det mon blive fint, hvis jeg strikkede finsk vrang? Det skal testes....

man, 09/01/2012 - 21:25 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

tak for alle jeres svar :)

@dorte: skønt at høre - devc mænd har det med at elske nørdede gaver :cool:

@vibe: ja maskerne kommer til at se ens ud med alle teknikkerne :)

@britt: jeg tror næsten at det handler om at vrangmaskerne ofte strikkes løsere end retmaskerne. Jeg har ikke hørt at finsk skulle være nemmere at stramme op end norsk. Personligt strikker jeg norsk og strammer op efter hver vrangmaske. Det sker helt automatisk så jeg slet ikke vidste at jeg gjorde det, før jeg læste om problematikken

man, 09/01/2012 - 22:53 Permalink
Merete på Bornholm

:D

Jeg vidste ikke at der var flere slags vrang, dog har jeg set den finske vrang, men den jeg kan er norst, og jeg strikker vrang mere stramt end ret, så jeg skal passe på.

Sjov oplysning om de forskellige metoder.

Den engelske metode har jeg kun set på film, det er intersant ud, men meget besværligt. :)

tir, 10/01/2012 - 09:28 Permalink

Hej,

hvor er det sjovt at jeg efter 45 år med pinde nu ved at jeg strikker ret på engelsk og vrang på FINSK :)  Jeg har aldrig mødt nogen der gør det på samme måde så jeg har troet at det bare var min egen måde at gøre det på :)
strikkeglade hilsner

Angelika

tir, 10/01/2012 - 17:54 Permalink
Irene Hansen

så vidt jeg kan se er det norsk vrang jeg bruger, men på en lidt anden måde jeg kunne ikke leve med at holde pegefingeren så tæt på pinden, jeg holder min pegefinger med garnet på ca 3cm fra pinden

tak for en god hjemmeside som jeg er blevet helt pjattet med

Irene Hansen

ons, 11/01/2012 - 11:04 Permalink
Nina

Norsk ;)  åbenbart strammer jeg også garnet efter hver maske uden at vide jeg gør det men lagde mærker til det sidst jeg sad med pindene :)

Sjovt...men er den finske egentlig ikke helt som den norske bare garnet lægges foran pinden??

søn, 15/01/2012 - 00:52 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Nina

Jo den er meget tæt på  :)

Der er også endnu en variation har jeg fundet ud af. Den er som finsk, men her føres garnet igennem, så masken sidder drejet bagefter. Den skulle være endnu hurtigere. De kalder den combined method på engelsk. Den kan ses her http://www.knittinghelp.com/video/play/the-purl-stitch-combination-continental

søn, 15/01/2012 - 01:55 Permalink
Fenja

Jeg strikker russisk vrang med dertilhørende russisk ret. Denne metode er virkelig hurtig og hvis I ikke kender den, kan I slå den op på YouTube. Engang imellem bruger jeg den finske metode, hvis det passer bedre til det specifikke arbejde jeg laver.

lør, 08/07/2017 - 00:50 Permalink

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.