Gå til hovedindhold

Hæklekant og indtagninger på kællingesjalet

Indsendt af KnittingDane ,

Så blev jeg færdig med hele borten og nu også hæklekanten. Jeg har påbegyndt indtagningerne og smider derfor også mine kommentarer hertil med det samme.

Jeg tænker, at selve sjalet er lige til når først, der er styr på indtagningerne, så er 14 dage mon nok til at strikke det? Lad os lægge ud med det og se, hvor langt vi når. Dvs. næste deadline er indtil videre mandag d. 28. april.

Thumbnail

Kommentarer til hæklekant

I første omgang blev jeg forvirret, da der i opskriften står 306 lænker og derefter, at antallet er deleligt med 3+midtermaske. Jeg antager, at der menes 307, som der også skrives længere nede.

Jeg lagde ud med at hækle en halvstangmaske mellem hver knude. I skyndingen glemte jeg alt om at begynde 18 cm inde, da jeg jo ikke lige overvejede, at garnet skulle brydes. Havde godt nok læst at jeg skulle begynde et stykke inde, men det gik vist lidt hurtigt. Jeg droppede at pille op og har blot bevaret halvstangmaskerne på de første 18 cm, dog stoppede jeg 18 cm inden slut. De 18 cm svarede til 5 takker på min bort.

Har du ikke lavet halvstangmasker før så laves de som følger. Først laves et omslag på hæklenålen, og herefter hentes en maske op gennem lænken.

Thumbnail

Du har nu 3 'masker' på hæklenålen. Hent en ny maske og før den gennem alle de 3 'masker'.

Thumbnail

Det var 1 halvstangmaske.

Thumbnail

Antallet af lænker efter første række halvstangmasker var på mit sjal 264 stk. Her talte jeg selvfølgelig ikke de 18 cm i begyndelsen med, som jeg hæklede ved en fejl.

Hvis jeg som opskriften foreskrev tog ud med 2 hstm pr. 8. lænke, ville jeg få 264/8 = 33 lænker mere. Det ville til slut give mig 264 + 33 = 297 lænker.

Derfor regnede jeg om for at finde ud af, hvor ofte jeg så skulle tage ud.

Jeg manglede 307-264 = 43 lænker. For at fordele dem ligeligt delte jeg 264 lænker med 44 (=43+1) og fik, at jeg skulle tage ud på hver 6. lænke. 264 / 44 = 6

Har du brug for hjælp til at fordele indtagninger og udtagninger jævnt uden selv at regne, så kig forbi denne side http://www.thedietdiary.com/knittingfiend/tools/IncreaseEvenlySpace.html

Efter anden række halvstangmasker havde jeg så i alt 307 lænker. For at holde styr på antallet af lænker undervejs, benyttede jeg en rundpind, som jeg førte gennem en lænke hver anden gang jeg tog ud. Dermed var det hurtigt at tælle lænker.

Thumbnail

Og så var det jo ligetil at tage masker op efterfølgende. Jeg har placeret en maskemarkør på hver side af midtermasken for at kunne holde styr på de følgende indtagninger.

Thumbnail

Kommentarer til indtagninger

Det lyder måske spøjst, men det er egentlig ligetil. Der tages ind på HVER pind. Først lukkes 2 masker af i begyndelsen og derefter strikkes midtermasken drejet ret sammen med efterfølgende maske. At maskerne strikkes drejet ret sammen er bonusinfo fra forfatteren selv - det står ikke direkte i opskriften. Vi takker Vims for oplysningen, som hun har indhentet :)

Denne metode med indtagninger på ALLE pinde blev ofte brugt i gamle dage. Årsagen hertil var, at man ofte strikkede på mørke vinteraftener, hvor det på grund af belysningen kunne være svært at se forskellen på ret og vrangsiden. Dermed var det nemmere blot at tage ud hver gang. Tak for den historie Vims :)

RED: Jeg har efterfølgende valgt at vende med et omslag om næste maske (fold om og vend-metoden) 2 masker tidligere på hver pind i stedet for at lukke 2 masker af i begyndelsen af hver pind. Dermed har jeg masker til at strikke kant på når alle indtagninger er strikket. Der kommer et indlæg om det senere.

Kommentarer

Sara

Hvis jeg nu strikker med tykkee garn, skal jeg så også op på de 307 m? Jeg har lavet 18 takker. Er spændt på, hvad du kommet frem til med det næste mønster ☺

man, 14/04/2014 - 21:46 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Sara

Lidt hurtig beregning vil sige mig, at du skal have 18/20 dele masker. Dvs. 18/20=0,9
Og så kan du gange det med de 307. Dvs. 0,9x307 = 276 masker

man, 14/04/2014 - 23:30 Permalink
Anne

Har oså klaret den hæklede del og er igang med selve sjalet. Egentlig tror jeg det ville være pænere med en lænke-kant, som maskerne til sjalet blev samlet op i. Det hæklede er ikke så elastisk som det strikkede, så det bliver styrende for hvor meget sjalet kan strækkes, når det blokkes.Uh, de mange vrang-pinde er laaange!

man, 14/04/2014 - 22:19 Permalink
Jytte Høj Hammer

Hej herinde På Pinden!

Jeg har strikket et kællingesjal - og er i gang med nr. 2. Det første blev for lille, fordi jeg bare fulgte opskriften og ikke lavede strikkefasthedsprøve først. FY! Men jeg tænkte slet ikke over det, fordi jeg hele tiden diskuterende det med min garnleverandør. Hun havde spundet garn til mig - og syntes selv, at det første garn blev for tykt. Så hun strikkede selv et sjal af det! Og det blev for tykt, ihvertfald til det,. som jeg skal bruge det til. Så jeg fik en totrådet uld - blød og lækker og gik i gang. Men jeg glemte en ting: Jeg MÅLTE ikke mine borter - så fordi garnet var så fint, måtte jeg strikke lidt til senere. Og det viste sig ikke at være nok. PYT - jeg er mest vild med strikkeprocessen - og der er en anden, der kan bruge sjalet (Vi har Gøngemarked i august og er klædt i 1600 tals dragter - og kællingesjalet passer fint ind!)

Nu er jeg så i gang med nr. 2. Og jeg har strikket rigtig mange flere "takker" end på nr. 1. Skulle det vise sig, at nu er det blevet for langt - ja så bliver bindesnipperne bare lidt længere!

Og jeg synes, at systemet med at tage en maske ind på hver pind på selve sjalet er super! Maskemarkører gør underværker (eller også er det rækkemarkører) - dem med en mini-karabinhage!

Når jeg undervejs har skullet tage masker op - både nede ved borten og oppe foroven - har jeg brugt min hæklenål og har lavet masker - klar til strik! Det har været så fint. Desuden har jeg strikket og hæklet garnenderne ind i sjalet, når jeg har skullet skifte til nyt garnnøgne. Det har medført, at jeg havde EEN - 1 - tråd at hæfte til sidst. Det er noget af det mest geniale jeg har gjort i flere år! Jeg hader at hæfte ender - og det skulle jeg så slet ikke denne gang.

Desuden har jeg "digtet" hulmønstre undervejs på sjalet og har ikke taget mig af, hvornår der var riller og hvornår der var glatstrik. Hulmønstrene gør sjalet lettere og luftigere - og dejligt at se på! Vi har diskuteret, hvor 1600 tals agtigt disse hulmønstre lige er, og er blevet enige om, at bondekoner dengang - som nu - godt kunne finde på at slå til Søren - så det gjorde jeg også.

Det ser ikke ud til, at jeg kan lægge billede ind her. Så hvis du vil se mit kællingesjal, skal du gå ind på Facebook og finde Online Strikkecafeen - og rulle lidt langt ned. Så finder du et hvidt kællingesjal på rødorange bund. Sådan ser det første ud. Det næste kommer senere. Jeg er næsten færdig med 2. halvdel af første bort. Det første sjal tog ca. 3 uger at strikke - men jeg har også gang i så meget andet. Selvom der var dage, hvor jeg strikkede og strikkede - til jeg næsten ikke orkede mere!

Mange hilsener
Jytte

ons, 16/04/2014 - 00:58 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Som svar til af Jytte Høj Hammer

Dejligt med lidt erfaring her :)

Jeg er endt med at vende 2 masker tidligere på hver pind i stedet for at lukke af ligesom Helle har beskrevet på Facebook. Dermed har jeg også maskerne klar til den øverste kant skal strikkes på :)

ons, 16/04/2014 - 14:15 Permalink
Jytte Høj Hammer

Hej igen!
Ja, så fandt jeg jo ud af, at min tekst ikke var fordampet, men havde været til kontrol. OK så!

I mellemtiden har jeg skrevet mine kommentarer til opskriften på kællingesjalet - og jeg kan ikke få den ind som fil, tror jeg. I stedet har jeg kopieret den. For det med at strikke den øverste bort på - i stedet for at sy den på - er bage SÅ godt. Så det skal andre også nyde godt af. Den kommer her:

Kællingesjal – tilføjelse:
I stedet for at strikke sjalet og bagefter strikke den øverste bort og sy den på sjalet, har jeg gjort sådan her:
Strik selve sjalet som i opskriften. Slut af med indtagninger og aflukning.
Når du er færdig med at lukke af foroven undlader du at lukke den sidste maske af. I stedet vender du arbejdet og hækler 2 rækker halve stangmasker – frem og tilbage. Derefter hækler du strikkemasker op i alle maskerne på tilbagevejen – altså på den 3. række hækling. Sæt strikkemaskerne over på rundpinden lidt efter lidt – det er fint, når du har 10-15 masker på hæklenålen. Du hækler langs hele det stykke, som beskrives i opskriften,, dvs incl. De 18 ekstra cm i hver side. Når der er samlet/hæklet masker op på hele den øverste side af sjalet – og sørg for at sjalet har de rigtige mål (se opskrift) – og det rigtige maskeantal. (Måske har du strikket med en anden type garn end i opskriften, så du ved selv, om der skal være flere eller færre takker på den øverste bort). Masketallet skal være deleligt med rækketallet i den enkelte spids (8).
Når alle masker er samlet op, vender du arbejdet. Start med at slå 9 nye masker op på pinden og strik den første pind ret. Når du kommer ind til overkanten af sjalet og de nye masker strikker du den sidste maske på bortpinden sammen med den nye maske på sjalet. Det gør du hver gang du kommer til kanten med masker. Ellers strikker du borten fuldstændig, som den står beskrevet i opskriften. Når du har strikket hele borten og ender ved den øverste kant og enden af bort A, hækler/samler du det anviste antal masker op for enden af bort A og strikker spidsen af borten. Gentag i den anden side.

Andre kommentarer:
Jeg har ikke strikket det angivne antal riller og glatstrik, som i opskriften. I stedet har jeg srikket forskellige rækker riller og glatstrik – og på glatstrikstykkerne har jeg ”digtet” forskellige hulmønstre ind – indtil jeg er nået op til skulderen. Herfra har jeg strikket som angivet i opskriften.
Fordelen ved at ”digte” mønstre er, at så bliver strikkeriet mindre ensformigt og dermed sjovere – rillestrik og glatstrik er jo ikke særlig ophidsende i sig selv!
De gange jeg har startet på et nyt garnnøgle, har jeg strikket/hæklet garnenderne sammen – og har gjort det over mindst 10 masker – gerne flere. Maskerne bliver jo ”låst”, når den næste pind strikkes. Klip enderne af. Når sjalet er færdigt er der nu kun to ender, der skal hæftes. Nemlig en i hver ende af sjalets bindesnipper.

Jytte Høj Hammer 15.04.2014

tor, 17/04/2014 - 00:46 Permalink
Anne

Som svar til af Jytte Høj Hammer

Herligt, tak, det var også min plan. Er lige ved at samle masker op i den hæklede kant. Jeg synes nu stadig ikke, at hækleriet er den perfekte løsning, da det bliver mere tykt og uelastisk,

tor, 17/04/2014 - 17:16 Permalink
Helle Chrstiansen

Som svar til af Jytte Høj Hammer

Fantastisk, jeg vil strikke øverste bort på som du så fint beskriver. Jeg har ikke lukket masker af undervejs, men brugt vendestrik. Tak for tippet!

fre, 18/04/2014 - 00:01 Permalink
Vibeke Larsen

Som svar til af Jytte Høj Hammer

Hvis man strikker i ren uld (altså uden nylon og ikke superwash behandlet) og garnet er totrådet, kan man med fordel splejse garnet sammen: del garnet i de to tråde , det består af - både det garn, der er "strikket op og det nye, der skal sættes til). Enderne skal være ca. 10 cm. læg nu de de to ender sammen, sådan at garnet ligger som en hel tråd ( man skal forstille sig den er ubrudt) med brud enderne væk fra hinanden ( og de må gerne gå 1-1,5 cm ud over det sted på tråden, hvor den ene tråd blev klippet/knækket af ved delingen). så fugter man de to sammenlagte garnender og ruller dem mellem håndfladerne fra den ene ende til den anden, til garnet optræder som en ubrudt tråd, som nu er "valket"/filtet sammen. Ved at udnytte uldens evne til dette (at filte) undgår man ender, der skal hæftes, og hvis man er omhyggelig med splejsningen er den faktisk usynlig.

Mvh Vibeke

fre, 18/04/2014 - 08:11 Permalink
Helle Christiansen

Som svar til af Jytte Høj Hammer

Vedr øverste kant. Skal maske antallet ikke være deleligt med 4 i stedet for 8. (hvilket vil være det samme) hver tak på borten er på 8 rækker, men kun hver anden strikkes sammen med sjalet i kanten over 4 masker. Jeg er selv igang med denne del. Hvordan strikker du maskerne sammen? Drejet eller alm? Tager du 1 maske løst af bagefter på ret eller vrangmåden. Jeg har lidt besvær med at finde det pæneste måde at steikke borten på. Du slår også 9 op til bort istedet for 8 mssker?

lør, 19/04/2014 - 03:09 Permalink
linda groesmeyer

Som svar til af Jytte Høj Hammer

Tak Jette vil prøve denne metode når jeg altså kommer så langt, hvis jeg ikke kan finde ud af det må jeg jo råbe hjælp

søn, 20/04/2014 - 09:50 Permalink
b3dst3

Som svar til af Jytte Høj Hammer

Jeg har ikke hæklet, men bare samlet masker op. Således at jeg har de opsamlede masker i slutningen af hver vrangpind. Den sidste maske i mønstret (1r) bliver så strikket drejet ret sammen med 1 opsamlet maske. Det giver et flot kant på vrangsiden samtidig med at afslutningen næsten automatisk kommer til at vende som en krave på sjalet. Det bliver ret flot.

søn, 20/04/2014 - 12:30 Permalink
Tine Lynard

Angående indtagninger. Denne bemærkning er til dem som har nået at strikke sjalet inden denne tråd blev lagt op. Jeg tog ind som beskrevet i opskriften, det har jeg fortrudt. men da jeg stort set er næsten færdig, ønskede jeg ikke at lave det hele om igen. Jeg har hæklet en række kædemasker rundt om sjals kroppen. På de to stykker bort på hver side uden sjalskrop har jeg hæklet* 1 kædemask, 2 luftmasker, spring en maske over* gentag fra * - * 2 gange. Hver tredje gang tages der ned i 2 på hinanden følgende masker. Gentag p ud. Gentag på den anden side af sjalskroppen. Herefter har jeg syet blonden på kædemaskerne.

tor, 17/04/2014 - 15:20 Permalink
Tine Lynard

Tak Jytte Høj Hammer, fordi du gav dig tid til at dele det med os. Da min datter allerede har antydet, at hun jo snart har fødselsdag, med blikket rettet på mit strikketøj, så bliver det nok ikke det sidste sjal af denne slags jeg strikker. Næste gang vil jeg prøve at strikke blonden på.

tor, 17/04/2014 - 15:26 Permalink
Jytte Høj Hammer

Hej Helle! Jeg er ikke så trænet i det her med at skrive om strik. Så det er nok rigtigt, at deleligt med 4 er lige så godt. Og så er det over en måned siden jeg blev færdig med det første sjal, så det er svært at svare på dine andre spørgsmål. Men jeg tror, jeg strikker de to masker inde ved sjalskanten sammen som drejet ret. Og det er kun ved opslaget, at der er 9 masker. Derefter er det fuldstændig som i opskriften. Når jeg strikker fra spidsen og ned mod kanten af sjalet, tager jeg altid løst af som en vrang - det bliver pænest. Det er sjovt det her, for det skærper opmærksomheden. Så næste gang jeg når til den øverste bort, vil jeg være mere opmærksom og skrive ned, hvad jeg gør!

søn, 20/04/2014 - 00:49 Permalink
Helle Christiansen

Som svar til af Jytte Høj Hammer

Hej igen Jytte. Det er virkeligt skægt, jeg har gjort det på helt samme måde. To drejet ret sammen ved kanten og vende med at tage 1 maske vrang løst af. Ja det er svært at beskrive hvordan man strikker. Et stort tak for hjælpen, så ved jeg at jeg er på rette vej med borten. Jeg har dog så mange varianter i samnenstrikningen, at det ser sjusket ud. Jeg vil så starte forfra, når jeg får tid da vi er ved at pakke et sommerhus ned. Så jeg har slet ikke tid til at strikke i disse dage. God strikke lyst.

søn, 20/04/2014 - 01:11 Permalink

Jeg kom lidt sent med, men ville lige give mit besyv med. Jeg samlede masker op på helt normal vis efter indtagningerne + slog 8 masker op. Vigtigt at de opsamlede masker befinder sig i slutningen af mønsterpinden. Du strikker så den sidste retmaske i hver mønsterpind drejet ret sammen med den forreste opsamlede maske. På den måde vil øverste kant helt automatisk ligge som en smuk krave på sjalet og sammetidig giver de sammenstrikkede masker i slutningen af pinden en smuk afslutning. Resultatet bliver at vrangsiden af mønstret er det der kommer til at vende ud, men der må jeg indrømme at jeg kan altså ikke se forskel på ret og vrangside. :) Jeg vil senere i dag eller i morgen lave et indlæg på min blog med billeder. Tusind tak for de mange hjælpsomme kommentarer undervejs. Det var min første, men bestemt ikke sidste knit-a-long.

søn, 20/04/2014 - 13:54 Permalink

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.