PaaPinden.dk

Hvorfor strikke? Ja hvorfor egentlig ikke?
  • English
  • Dansk

Strikkeprøver og strikkefasthed

Posted by KnittingDane on søn, 2008-06-22 13:00

Hvorfor skal man overhovedet lave en strikkeprøve? Er det ikke bare spild af tid?

NEJ – strikkeprøver er absolut ikke spild af tid. Ved at bestemme din strikkefasthed på en strikkeprøve, kan du tværtimod spare dig selv for en masse af spildtid med nytteløs strik. En strikkeprøve strikkes for at afgøre hvordan din strikkefasthed er i forhold til opskriftens strikkefasthed, således at du kan tilpasse din fasthed til opskriften. En strikkeprøve kan sagtens tage lidt tid at strikke, men er absolut hele besværet værd. Jeg har strikket mange meter forgæves i ren og skær dovenskab, så jeg har på den hårde måde lært at:

den højeste form for dovenskab er at gøre tingene rigtigt første gang

Udover at bestemme din strikkefasthed, dvs. antallet af masker og rækker på 10 cm’s strik (eller hvad opskriften ellers angiver), så kan en strikkeprøve også give dig den fordel at du får øvelse i det pågældende mønster og eventuelt også øvelse i at spænde strik op i en ukendt garntype.

Strikkeprøve

At strikke en strikkeprøve

Først og fremmest skal du sørge for at have garn nok til en strikkeprøve.

En strikkeprøve kan strikkes på mange måder. Her vil jeg beskrive en enkelt metode, som giver en god flad kant, således at det bliver let at måle antallet af masker og rækker senere. De første og sidste 4 rækker strikkes retstrik og de første og sidste 4 masker på hver pind strikkes retstrik. Således fås en flad kant af retstrik langs hele kanten.

Antallet af masker der skal slås op for at lave din strikkeprøve afhænger af garntypen og mønsteret. Vær opmærksom på at nogle mønstre kræver flere masker eller rækker end de gængse mønstre, som for eksempel snoninger og patentstrik. Hvis strikkeprøven er i glatstrik kan du gå ud fra, at du ud over kanten af retstrik (de yderste 4 masker i hver side) skal bruge det anbefalede antal masker, som angives på siden om garnkategorier.

Husk at det anbefalede antal altid skal betragtes som et minimum. Jo større strikkeprøve, jo bedre resultat.

At vaske og spænde en strikkeprøve op

Og her er det jo at jeg normalt stopper – MEN! Og ja, der er et men.

For at få det korrekte antal masker bør du ikke kun strikke en strikkeprøve, men også vaske den og eventuelt spænde den op, hvis opskriften angiver dette. Først herefter vil du kunne måle din strikkefasthed korrekt på strikkeprøven. Dette er især vigtigt når der strikkes mønstre som giver sig i længde og bredde, som for eksempel hulmønstre.

Strikkeprøve før opspænding

Strikkeprøve efter opspænding

At bestemme strikkefastheden

Strikkefastheden betegner, hvor mange masker og rækker der anvendes til at strikke 10 x 10 cm. Der skelnes mellem maskefasthed (bredden) og rækkefasthed (højden). Maskefastheden skal du næsten altid bruge, da det er maskeantallet der formgiver strikketøjet, dog findes der undtagelser som for eksempel halstørklæder, klude etc. Rækkefastheden er ikke nødvendig at kende lige så ofte som maskefastheden. Dog kan rækkefastheden være et kritisk vendepunkt i for eksempel raglanstrik, aranstrik og to-farve-strik, så vær opmærksom på om rækkefastheden har en betydning i din opskrift.

Strikkefastheden måles med en lineal.  Brug ikke et målebånd, da det kan give sig og det derfor kan være svært at måle korrekt med. Læg strikkeprøven på et fladt underlag og afsæt to knappenåle i bredden med 10 cm’s mellemrum. Sørg for at målet er så langt væk fra kanterne som muligt. Tæl maskeantallet og gentag proceduren to gange andre steder på strikkeprøven for at sikre et korrekt mål. Således findes maskefastheden. På samme vis findes rækkefastheden ved at afsætte mål i strikketøjets højde.

Husk at gemme oplysningerne

Når nu du har gennemgået alt dette for en enkelt strikkeprøve, så husk lige at skrive din strikkefasthed ned for det specifikke garn, mønster og pind. Og gem oplysningerne et sted, hvor de ikke bliver væk!

Men hvad nu hvis strikkefastheden ikke passer?

Hvis du strikker for stramt – dvs. for mange masker på 10 cm – så skal du vælge en strikkepind et eller to numre større. Hvis du strikker for løst – dvs. for få masker på 10 cm – så skal du vælge en strikkepind et eller to numre mindre.
OG! Hvis du skifter pindestørrelse skal du altid starte forfra med en ny strikkeprøve.

God fornøjelse – sagde konen og luskede hen og strikkede en strikkeprøve til det for længst opstartede uldsjal…

Typer af strikkeartikler: 
Garn og udstyr: 

Kommentarer

Indsendt af lina den

Hej

er der en måde at lave en ny beregnning af strikkefastheden hvis garn og opskrift ikke rigtig passer sammen ? f.eks opskrift siger 20 masker med garn siger 27 masker ?

Indsendt af KnittingDane den

Umiddelbart kan du sagtens regne om på opslaget, men hvis forskellen er for stor, kan det være svært at tilpasse resten af opskriften.

Princippet er som følger, hvis du i følge opskriften skal slå fx 100 masker op og strikkefastheden siger 20 masker:

100 / 20 x 27 = 135 masker

Indsendt af Katrine den

Jeg er SÅ stor fan af denne side! Den har godt nok reddet mig ud af mange strikkeproblemet Smile
Nu har jeg til gengæld et spørgsmål: hvis strikkefastheden er ens på to forskellige garner, kan de så bruges til den samme opskrift (hvis strikkefastheden altså passer med opskriften)

Indsendt af Nina den

Hej. Jeg har lige et spørgsmål. Jeg har fået oplyst en strikkefasthed. Men der står ikke om det er i glatstrik eller ren retstrik? Hvad gør man så? Er der en standard?

Indsendt af KnittingDane den

Hej Nina
Hvis det er strikkefastheden angivet på garnet, så plejer det altid at være glatstrik. Er det i en opskrift så er det oftest mønsteret i opskriften - det plejer dog at være beskrevet i opskriften så

Tilføj kommentar