Gå til hovedindhold

Nikkelcoatede strikkepinde

Indsendt af KnittingDane ,

Jeg har længe undgået metalstrikkepinde fra for eksempel Addi og Knitpro, da jeg desværre har fundet ud af, at de er nikkelcoatede. Risikoen for at udvikle nikkelallergi har vejet tungere hos mig end det at nikkelcoatingen skulle få maskerne til at glide lettere på pindene.

Daglig kontakt med nikkel kan desværre være med til at udvikle nikkelallergi. Ifølge Astma Allergi Danmark er op mod 17 % af alle kvinder og 3 % af alle mænd er sensibiliseret over for nikkel, og det på trods af EUs nikkeldirektiv.

For at blive klogere på emnet og finde ud af om der overhovedet er regler for strikkepinde - og om der overhovedet er noget at bekymre sig om - har jeg skrevet til Forbrugerkemi.dk og spurgt om råd.

Jeg har nu fået svar og kort fortalt har Forbrugerkemi kontaktet Miljøstyrelsen, som vurderer, at strikkepinde er omfattet af nikkelreglerne, fordi de er beregnet til at komme i direkte og langvarig kontakt med huden (forudsætnig for at kunne strikke). Derfor er der fastsat grænseværdier for, hvor meget nikkel en strikkepind må indeholde.

Ifølge Forbrugerkemi kan det dog være svært at vurdere om grænseværdien er nok til at nikkelindholdet ikke udgør et problem for den enkelte allergiker.

Hvad der dog gør mig mest bekymret er følgende citat fra svaret:

Vær opmærksom på, at mange nikkelholdige produkter er overfladebehandlede, så de ikke afgiver nikkel som helt nye, men når den tynde belægning er slidt af, kommer nikkel i direkte kontakt med huden. Vær opmærksom på, at metaloverfladen som følge af slid og ved udsættelse for sved kan udskille nikkel.

Jeg har svært ved at forestille mig en strikkepind, hvor overfladen ikke slides i brug. I hvert fald findes de ikke her hjemme.

Forbrugerkemi kommer dog med et tip som jeg straks vil benytte mig af. Det er nemlig muligt selv at teste selv om dine strikkepinde overholder reglerne ved hjælp af et et nikkel-testsæt som kan købes på apoteket. Testsættet er meget enkelt at bruge og resultatet viser sig som en rød farve på en vatpind, hvis produkterne afgiver for meget nikkel.

Så nu ved jeg hvad jeg skal i morgen...

Læs hele svaret fra Forbrugerkemi her Strikkepinde og nikkelcoating

Kommentarer

Anja Mørup

Så er det da godt at man ikke har investeret i dem, endnu! Har engang lånt nogen og må kan ikke sige andet end at det er godt værktøj - men ikke så godt at man gider bøvle yderligere med allergiske reaktioner...

Meget informativt blog-indslag - som sædvanlig! Tak for det...

Kh, Anja

tir, 15/11/2011 - 08:34 Permalink
Mie

Så ved man da lidt hvad man har at forholde sig til. Skal straks ned og købe et test-sæt, så jeg kan se om de arvede strikke-pinde er gennemslidte. :D

Tak for en lækker blog. ;)

tir, 15/11/2011 - 08:34 Permalink

Rigtig glad for at få belyst dette. Overvejer nemlig iøjeblikketat udskifte "samlingen" med de nye Knitpro. SUPER.....for jeg har nikkelallergi...  :(

tir, 15/11/2011 - 08:54 Permalink

Ja, det er virkelig øv :( Jeg elsker mine Addi.

Jeg synes du må i gang med at teste alternativerne til en artikel med forslag til træ-pinde!

Og en anden ting: gamle strikkepinde er vel ikke coatede? Er det ikke kun de nymodens som Addi? Som jo glider meget lettere end de gammeldags.

 

 

tir, 15/11/2011 - 10:12 Permalink

et alternativ til de nikkelcoatede kunne udmærket være fx Knit Pro (lamineret birketræ)

Wiren er blødere end Addi turbo og spidserne nogenlunde så spidse som Addi lace - og garnet glider væsentligt bedre end på bambuspinde (alm) ... har desværre ikke nogle Addi bambus at sammenligne med :)

Kirsten

tir, 15/11/2011 - 12:20 Permalink
Profile picture for user KnittingDane
KnittingDane

Desværre mener jeg også at KnitPros birketræspinde er nikkelcoatede på overgangen fra kabel til træ. Så kan man selvfølgelig argumentere med, at det ikke bliver lige så hurtigt slidt der og heller ikke er i lige så tæt kontakt med fingrene. Personligt vil jeg hellere undgå det helt, men træpindene er klart et bedre valg end metalpindene.

Problemet med de helt gamle metalpinde er, at de oftest har en træls overgang mellem pind og kabel. Samt at kablerne ofte er stive. Der må man sige at Knitpro og Addi er de gamle langt overlegne.

Alternativt kan man hoppe helt over på ædeltræspinde :D  men de er dyre

tir, 15/11/2011 - 12:51 Permalink
sisse

Som svar til af KnittingDane

Ædeltræspinde må på ønskelisten :) Og så må man jo bare skifte Addi'erne ud efterhånden, og starte med de str man bruger mest.

Men du bliver stadig nødt til at teste alle de tilgængelige mærker og lave en grundig review herinde, Irene ;)

ons, 16/11/2011 - 21:21 Permalink
Kirsten Vejers…

Hej

Tak for dit indlæg om nikkel. Jeg har nikkelallergi og strikker heldigvis med ædeltræspinde. Det har indtil læsningen af din blog ikke faldet mig ind at Knitpro og Addi kunne være et problem form os allergikere. Har ellers tænkt på at købe dem, men da jeg jo allerede har nok strikkepinde så er jeg sluppet for en træls oplevelse og investering.

Tak for din gode blog med mange tips og sjove "skæve" vinkler

Venlig hilsen

Kirsten i Tønder

tir, 15/11/2011 - 18:11 Permalink
Vibeke Larsen

Hej Irene.

Det var en interessant iagttagelse. Jeg har aldrig tænkt over nikkel i strikkepinde, men tager i min dagligdag højde for en masse andre ting af principielle årsager. Jeg undgår så vidt muligt produkter med visse indholdsstoffer (E-nr, farve-, smags- og konsistensgivere mmm),- laver mange ting selv osv.

Nikkel kan krydsreagere med en del fødevarer, bl.a tomater og gøre dagligdagen ualmindelig træls, fordi der er flere ting, der kan trigge reaktionen.
Nikkel findes vist også stadig i visse farvestoffer og andet som hjælpestof, selv om der er opsat grænseværdier? F.eks "bling"-smykkers metallegeringer? Mange reagerer også på knappen i cowboybukserne, hvis den har kontakt til huden. Måske er det også derfor, at kvinder har en højere risiko for at udvikle nikkelallergi end mænd, fordi vi pynter os mere?
Jeg lider ikke selv af nikkelallergi, men reagerer på visse resinstoffer(harpiks lignende stoffer som naturligt er i gran og lignende vækster, og som anvendes som baser i lim og nogle cremer, enten som naturligt resin eller kunstresin). Har oplevet at udvikle eksem udslet over det meste af kroppen efter kort tids brug af bodycreme, som ellers var testet af Astma og Allergiforbundet, - så selv om de har været indover, kan der være undtagelser. Det er temmelig belastende at være oversået med kløende pabler i ugevis, indtil reaktionen går i sig selv igen.Der er kun een løsning: finde en anden creme og så tage antihistamin indtil det værste er overstået.

Hvis du tester videre, er jeg spændt på resultatet, men indtil videre vil jeg fortsætte med KnitPro træpindene.

Med venlig hilsen
Vibeke

lør, 19/11/2011 - 11:41 Permalink
Lone Bach

Hej!

Jeg har fundet nogle meget lækre strikkepinde på en engelsk Webshop (http://www.meadowyarn.co.uk/needles/b/HiyaHiya/)

af mærket HiyaHiay. Mærket indeholder hele sortementet: Fasterundpinde, løsespidser og vire, strømpepinde. Jeg startede med at købe disse pinde da jeg fik lyst til at indkøbe strikkepinde i kvartenumre; 2,75, 3,25 og 3,75. Efterfølgende er jeg blevet så glad for de meget lettet hule stålpinde med meget dejlige spidser, så jeg har købt lidt andre størrelser

For folk med nikkelallergi er dette muligvis nyttig viden

De bedste hilsner

Lone Bach

tir, 12/11/2013 - 10:39 Permalink
Gitte

Led meget af nikkelallergi som ung. Har siden lært at undgå direkte kontakt med nikkel. Efter 40 år uden nikkelallergi, har jeg de sidste par år haft "anfald" som dukker op ét sted, forsvinder efter en tid (og behandling med receptpligtig creme/salve) og så dukker op et nyt sted. Egen læge gav op, sendte mig til spec.læge som efter test m.v. konkluderede: Nikkelallergi. Har gennemgået alt i min hverdag for at finde årsagen. Eneste skyldige som står tilbage er strikkepinde og hæklenåle (som jeg bruger meget). Må nu udskifte hele arsenalet hvilket bliver meget dyrt. Hvor er det altså surt, at fabrikanterne ikke bare vælger (tvinges til?) helt at droppe nikkel i deres produkter! Vi burde næsten "komme efter dem"...

fre, 26/06/2015 - 01:24 Permalink

Tilføj kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.